Україна і Туреччина можуть повторити кризу 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Туреччина можуть повторити кризу 2008 р.

Казна та Політика
1750
Туреччина і Україна найбільш уразливі для повторення фінансової кризи 2008 року в порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи, Близького Сходу і Африки, вважають в одному з найбільших банків світу Goldman Sachs Group Inc., передає Bloomberg.
Туреччина "накопичила значний зовнішній дисбаланс", програма Міжнародного валютного фонду не торкнулася України, йдеться в доповіді економістів Клеменса Графі і Ахмета Акарлі. Проблеми можуть бути так само в Росії, але "більш стійка банківська система і гнучкість рубля" повинні обмежити негативний вплив, вважають економісти.
"Наш аналіз показує, що фінансові ризики в ряді країн CEEMEA (Центральна та Східна Європа, Близький Схід і Африка) потрібно розцінювати як кризу в стресових умовах. Цей сценарій передбачає, що Туреччина і Україна можуть бути більш вразливими до потенційних інцидентів, що стосуються платіжного балансу".
Дефіцит поточного рахунку Туреччини, який розширився до рекордних 72,5 млрд дол за 12 місяців або на 9% від обсягу виробництва, завдав втрати для ліри на 13%. Це найбільше падіння серед більш ніж 20 ринків, що розвиваються, які відстежує Bloomberg.
"У разі зовнішнього фінансового стресу, коректування дефіциту рахунку поточних операцій Туреччини повинні бути набагато більш різкими, що призведе до значних втрат виробництва, подальшого ослаблення ліри і, можливо, падіння рівня валютних резервів", - вважають аналітики Goldman Sachs.
Між тим, МВФ відклав візит до України до жовтня, в очікуванні на реконструкцію пенсійної системи та вживання кроків зі скорочення бюджетного дефіциту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас