Золота бульбашка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота бульбашка

Банківські метали
11751
Зростання числа прихильників інвестицій в золото, а також котирувань найдорогоціннішого металу призвело до стрімкого зростання активів спеціалізованих фондів. Але разом з тим зростають ставки і на знецінення золота.
Вчора спотова ціна на тройську унцію встановила новий рекорд - $1913,5, ціна на грудневі ф'ючерси піднімалася до $1917,9 (дані Bloomberg). А найбільший у світі "золотий фонд" SPDR Gold Shares (GLD), паї якого торгуються на біржі, а в активах - фізичне золото, обійшов за активами фонд того ж сімейства SPDR S&P 500 (SPY), що відслідковує динаміку індексу. Минулої п'ятниці під час закриття торгів активи GLD становили $76,7 млрд, активи SPY - $74,4 млрд. У понеділок ціна на золото зросла на 2%, активи GLD збільшилися до $77,5 млрд, а індекс S&P 500 додав лише 0,03%. Управляє обома фондами State Street Global Advisors.
Інвестори як і раніше нервують і побоюються, що акції США та інших розвинених країн ще не один рік будуть показувати результати гірше ринку. Щоб уберегтися від падіння цін на такі активи і курсів валют - вкладаються в золото. За серпень золото подорожчало на 15,6%, з початку року - на 32,4% (дані Reuters).
Оскільки паї GLD торгуються на біржі так само, як акції, це дає інвесторам можливість швидко купувати і продавати золото. Кожен пай - це десята частина унції. У міру зростання коштів фонду ростуть і його вкладення в золото.
Найбільший утримувач паїв GLD - хедж-фонд Paulson (дані Capital IQ). Паї GLD також є у Northern Trust, BlackRock, Morgan Stanley, Merrill Lynch і фонду Джорджа Сороса.
У серпні активи "золотих фондів", паї яких торгуються на біржі, збільшилися на 2,5% - більші, ніж у фондів будь-якої іншої спеціалізації (дані IndexUniverse).
В останні тижні клієнти неодноразово запитували, чи не варто збільшити інвестиції в золото, розповідає директор з інвестстратегії Neuberger Berman Метью Рубін. "Ще рік тому говорили, що золото переоцінене, - говорить він, - думаю, що поки буде невизначеність, люди будуть як і раніше інвестувати в нього".
Windhaven Investment Management (підрозділ Charles Schwab) додала золото в інвестпортфелі клієнтів після того, як в 2001 р. лопнула бульбашка на ринку доткомів, розповідає її директор з інвестицій Стів Кукьяро. За його словами, мінімальна інвестиція в "золоті фонди" - 4% портфеля, але в деяких клієнтів вона становить до 12%.
Втім, далеко не всі інвестори вірять в золото. "Золото - це феномен страху", - вважає засновник Portfolio Solutions Рік Феррі. За серпень активи фондів, що грають проти підвищення ціни на золото, зросли на 36% (дані IndexUniverse).
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас