Південну Корею позбавили Діамантових гір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Південну Корею позбавили Діамантових гір

Казна та Політика
639
Заяву про майбутнє курортної зони Кимгансан (Діамантові гори), що підлила масла у вогонь конфлікту на Корейському півострові, поширило вчора вранці Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК). Влада КНДР оголосила, що всі південнокорейські активи в Кимгансані (готелі, ресторани, магазини безмитної торгівлі, спа-центри і т. д.) відтепер вважаються реквізованими, переходять під управління Пхеньяна і найближчим часом будуть виставлені на аукціон. Крім того, влада Північної Кореї наказала громадянам сусідньої країни, які працювали в курортній зоні, протягом 72 годин покинути її.
"Кимгансан - одне з найкрасивіших місць на Корейському півострові. Воно оспівано в піснях, про нього складено легенди", - розповів директор Міжнародного центру кореєзнавства МДУ Павло Лешаков, пояснивши, що створення в 1998 році спільнокорейского підприємства з управління курортною зоною стало одним з перших спільних проектів в рамках політики "сонячного тепла" (узятий президентом Південної Кореї Кім Де Чжуном курс на зближення з Пхеньяном). За підрахунками експерта, щорічно Кимгансан відвідували сотні тисяч південнокорейських туристів, в цілому ж там побувало близько третини дорослого населення країни.
Продаж путівок на курорт "дванадцяти тисяч діамантових вершин", як називають Кимгансан корейці, було припинено в 2008 році через трагічний інцидент. Туристка з Південної Кореї заблукала в горах, випадково зайшла в заборонену зону і була застрелена північнокорейськими військовими. Це і стало початком кінця амбітного проекту.
За підрахунками аналітиків, щорічні втрати Пхеньяна в результаті простою курорту Кимгансан обчислюються десятками мільйонів доларів. Компанія Hyundai Asan, що бере участь в СП з боку Південної Кореї, заявляє, що через зупинку продажу турів вона недоотримала $370 млн.
Влада Північної Кореї не раз намагалися відновити діалог про майбутнє курортної зони, проте всі їхні ініціативи натикалися на жорстку позицію Сеула: ніяких переговорів, поки Пхеньян не вибачиться за загибель туристки і не погодиться провести спільне розслідування інциденту. У відповідь КНДР називала позицію своїх південних сусідів "провокаційною".
"Вчорашнє рішення є сигналом Сеула з боку Пхеньяна: якщо не домовимося, то ми самі будемо розвивати курортну зону", - пояснив Лешаков. У квітні влада КНДР вперше пригрозила розірвати всі договори з Hyundai Asan і самостійно створити в Кимгансані зону міжнародного туризму. На думку експертів, північнокорейський режим поспішає з вирішенням цієї проблеми, оскільки має намір максимально використовувати курорт в 2012 році під час святкування сторіччя з дня народження засновника нації Кім Ір Сена.
Представники ж Південної Кореї наполягають на чіткому виконанні умов контракту з Hyundai Asan. Вчора вони висловили глибоке співчуття у зв'язку з останніми кроками Пхеньяна і пообіцяли застосувати норми міжнародного права стосовно тих, хто вирішить взяти участь в аукціонах з продажу південнокорейських активів у Кимгансані.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас