Криза перескочила на Францію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза перескочила на Францію

Казна та Політика
1611
Минулого тижня акції найбільших банків Франції BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole на один день обвалилися на 9,5%, 15% і 12% відповідно. Вартість страховки державних облігацій Франції від дефолту підскочила на 53 базові пункти до 174,5 базового пункту. Це вдвічі перевищує ціну захисту від краху боргів Німеччини.
"Ситуація демонструє, як швидко може випаровуватися довіра. Ринки неймовірно мінливі зараз. Зараз, якщо ви побачили різкий відскік, це зовсім не означає, що після нього все буде відновлюватися до первинних значень. Присутні серйозні хвилювання, що, незважаючи на заспокійливі заяви центральних банків і рейтингових агентств, фінансові компанії Франції надто сильно оголені перед проблемною периферією єврозони", - говорить директор з продажу компанії Capital Spreads Ангус Кемпбелл.
Причиною паніки серед інвесторів послужили чутки про те, що Франція стане наступною жертвою рейтингових агентств, які позбавлять її найвищого кредитного рейтингу "AAA", що ускладнить для країни пошук кредитів і підвищить вартість обслуговування величезних боргів.
Експерти відзначають, що за останні 30 років Франції жодного разу не вдавалося прийняти бездефіцитний державний бюджет, і на тлі майбутніх президентських виборів діра в казні може істотно зрости. Торік дефіцит бюджету склав 7,1%, в результаті держборг в 2012 р. досягне 87% від ВВП. При цьому зростання економіки Франції дуже мляве і сповільнюється. У I кварталі 2011 р. воно склало 0,9%, а в II - 0,3%.
Останні дні на ринку почали циркулювати чутки, що Франція, яка є одним з головних донорів проблемних країн єврозони, може не витримати надмірного навантаження. Зокрема, списання боргів найбільш хворобливої європейської держави - Греції - завдасть сильного удару по фінансових показниках Societe Generale і BNP Paribas, які є найбільшими власниками грецьких держоблігацій.
Намагаючись врятувати становище, голова Центробанку Франції Крістіан Нойє виступив зі спростуванням "необґрунтованих чуток" про нестабільність національного фінансового сектора. Чиновник навів корпоративну статистику, що свідчить про хороші фінансові результати банків за минуле півріччя, і нагадав, що французькі кредитні організації вдало пройшли загальноєвропейські стрес-тести.
За твердженням виконавчого директора Societe Generale Фредеріка Удеа, обвал котирувань банків пов'язаний з атакою спекулянтів. Він вимагає від біржового регулятора почати розслідування і знайти джерело чуток, які завдали серйозної шкоди репутації кредитної організації і зробили біднішими її акціонерів.
"Ми постраждали від серії ринкових атак. Перша з них була у формі чуток, спростованих кредитними агентствами, про майбутню втрату Францією рейтингу "ААА". Потім спекуляції захопили банківський сектор, і нарешті, по ринку прокотилася якась безглузда нісенітниця, яку я рішуче заперечую, про Societe Generale", - розповідає пан Удеа.
Міністр європейських справ Франції Лоран Вок’є оголосив, що Франція не допустить, щоб Греції були прощені її борги. "Наша країна проти того варіанта реструктуризації EUR350-мільярдних зобов'язань Греції, згідно з яким держава не повинна буде їх погашати. Ми відповімо "ні" - це не французький підхід", - запевнив Вок’є.
Несприятлива економічна обстановка змусила президента Франції Ніколя Саркозі перервати свою відпустку в Рив'єрі для проведення екстреного засідання уряду. Глава держави розпорядився провести "загальну мобілізацію" для скорочення бюджетного дефіциту, щоб запобігти сповзанню кредитних рейтингів з рівня "AAA". Міністерству фінансів було доручено до 24 серпня підготувати пакет пропозицій з урізування державних витрат.
За словами французьких чиновників, світовий ринок став надмірно нервовим, через це по ньому легко і швидко поширюється необґрунтована недостовірна інформація. Хвилювання інвесторів посилюються через те, що більшість з них не може зрозуміти і оцінити, скільки активів французьких банків знаходяться у проблемних країнах єврозони і наскільки легко їх можна повернути.
Багато хто побоюється, що наступною після Греції, Ірландії та Португалії жертвою європейської боргової кризи стане Італія, а, за даними Банку міжнародних розрахунків, французькі банки залишили в італійських фінансових компаніях EUR410 млрд., і такийвеликий тягар загрожує потягнути деяких з них на дно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас