Кругман: Standard & Poor's не заслуговує довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кругман: Standard & Poor's не заслуговує довіри

Фондовий ринок
1753
Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман виступив з різкою критикою міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's після того, як останнє знизило кредитний рейтинг США.
Говорячи про хвилю обурення, яку викликало рішення S&P, Кругман звертає увагу на дві обставини. Перше - те, що США дійсно більше не є надійною стабільною державою, як колись раніше. Другим важливим фактором він вважає те, що саме агентство S&P ще менше заслуговує на довіру, "це остання інстанція, думкою якої про перспективи країни (США) варто було б цікавитися", пише економіст.
"Величезний бюджетний дефіцит США, зрештою, є результатом економічного спаду, який пішов за фінансовою кризою 2008 року. І S&P, разом з іншими рейтинговими агентствами, зіграло в цьому ключову роль, надавши оцінки AAA іпотечним паперам, які згодом перетворилися на токсичне сміття", - пише у своїй колонці Кругман.
Але помилки на цьому не скінчилися. Далі був сумнозвісний епізод, коли S&P надало рейтинг A банку Lehman Brothers за місяць до його краху. "І як відреагувало агентство після того, як ця компанія стала банкрутом? Випустило повідомлення з запереченням будь-яких помилок зі свого боку", - згадує вчений.
Помилка розміром в 2 трлн дол
Цього разу, "втративши" 2 трлн. доларів при визначенні рейтингу США, S&P визнало прорахунки, і все одно знизило американський рейтинг, прибравши частину економічних викладок зі своєї доповіді, пише Кругман.
Як повідомляв телеканал CNN, Мінфін отримав аналітичний звіт S&P ще вранці 5 серпня і виявив помилку в розрахунках експертів агентства. Так, в 2021 році, згідно з висновками аналітиків агентства, співвідношення держборгу до ВВП повинно скласти 87%. Мінфін наполягає, що ця цифра невірна: показник повинен скласти 79%.
Адміністрація США спробувала поставити під сумнів авторитет S&P. Міністр фінансів Тімоті Гайтнер заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, що S&P припустилось жахливої помилки. За його словами, казначейським облігаціям США ніщо не загрожує. У Білому домі також заявили, що рішення про зниження рейтингу є перекручуванням фактів.
У відповідь на критику президент S&P Девен Шарма в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив, що завданням агентства є повідомити інвестору, в яких активах воно бачить ризик. Глава департаменту суверенних рейтингів S&P Джон Чамберс пояснив, що помилка не виключає головного висновку про те, що "рівень показника боргу до ВВП... буде в найближчі 10 років продовжувати підвищуватися".
Кругман визнає, що подібним бюджетним оцінками в будь-якому випадку не слід надавати великої ваги, але цей епізод навряд чи вселяє довіру до оцінок S&P.
Агентства повторюють за ринком
Узагальнюючи, Кругман говорить, що рейтингові агентства не давали підстав сприймати всерйоз їх судження про платоспроможність держав. Це вірно, що дефолтні економіки отримували зниження рейтингу до того, як мав місце факт невиконання зобов'язань. Але в таких випадках, за словами Кругмана, експерти часто лише слідували за ринками, які вже на той час атакували проблемних боржників.
Були помилки й іншого роду, вказує Пол Кругман: він наводить за приклад Японію, рейтинг якої S&P зрізало ще в 2002 році. Дев'ять років по тому Японія має можливість залучати запозичення вільно і дешево. Станом на п'ятницю, відсоткова ставка за японськими 10-річними облігаціями складала всього 1%.
Тому немає причин сприймати п'ятничне зниження американського рейтингу всерйоз, підсумовує Кругман, не заперечуючи при цьому наявності проблем в економіці США.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас