ЗМІ: у раді керівників ЄЦБ виник розкол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: у раді керівників ЄЦБ виник розкол

Казна та Політика
417
Чотири члени ради керівників Європейського центробанку (ЄЦБ) виступили проти відновлення дії програми ЄЦБ з викупу державних облігацій країн-членів єврозони, що потрапили у важке становище, повідомили агентству Reuters обізнані джерела в регуляторі.
ЄЦБ у четвер, 4 серпня, на тлі найсильніших розпродажів і паніки на фондових ринках запустив програму викупу казначейських облігацій, яка була в неактивному стані протягом останніх 18 місяців. Проти цього кроку виступили голова Бундесбанку Дженс Вайдман, головний економіст Європейського центробанку (ЄЦБ) Юрген Штарк, генеральний секретар ЦБ Люксембургу Ів Мерш і його голландський колега Клаас Кнот. Вони розкритикували рішення керівництва ЄЦБ навіть незважаючи на те, що програма запущена лише частково: викуповуються облігації тільки Португалії та Ірландії.
Рішення повернути до життя програму викупу в обмеженому обсязі викликало критику і аналітиків. "Якщо це і є відповіддю ЄЦБ, то його можна уподібнити до дії пожежної команди, яка відреагувала на пожежу, але поїхала в іншому напрямку", - заявив Reuters економіст Berenberg Bank Хольгер Шмільдінг.
Директор Національного банку Бельгії Люк Коен заявив сьогодні, 5 серпня, що ЄЦБ може включити в програму викупу облігації Італії та Іспанії за умови, що уряди цих держав вживатимуть заходів з вирішення проблем державного бюджету. Аналогічну заяву цього тижня зробив директор ЄЦБ Жан-Клод Тріше. Схвалений урядом Італії план зі скорочення державних витрат на суму 48 млрд євро почне працювати лише з 2013 року.
Загострена ситуація на фінансових ринках змусила відреагувати лідерів провідних держав Європи. Президент Франції Ніколя Саркозі має намір провести переговори по телефону, присвячені ситуації на фінансових ринках єврозони, з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і прем'єр-міністром Іспанії Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро. Керівництво Великобританії, що не входить в зону євро, заявило, що підтримує постійний контакт з лідерами країн "великої сімки" та членів єврозони.
Поки президент Франції проводить переговори в різних форматах, лідер Національного фронту, депутат Європейського парламенту Марін Ле Пен заявила, що події останніх днів на фінансових ринках показують, що євро як валюта приречене. "Євро неможливо врятувати, і поточна криза на фінансових ринках підтверджує це, - заявила вона в інтерв'ю радіостанції Europa 1. - Держави банкрутують одна за іншою. Це величезні витрати. Усі європейські саміти, присвячені порятунку євро, нічого не змінили. Ми повинні думати про завтрашній день. На нашу думку, відновлення золотого стандарту (скасований за ініціативою США в 1971 році, - ред.) на основі золота, срібла або платини в міжнародній валютній системі - єдине рішення, яке може вирішити проблему зі світовим держборгом". Марін Ле Пен багато років повторює, що Франція повинна відмовитися від євро.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас