Світова економіка в пастці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка в пастці?

Фондовий ринок
2589
"Ми так по-справжньому і не усунули корінні структурні проблеми в економіці США і всього світу, які накопичувалися десятиліттями і спровокували кризу 2008 року. Економіка США споживала більше, ніж виробляла, азійський бум тримався на свідомо заниженому курсі місцевих валют, а Європа має єдину валюту без єдиної економіки", - пише журналіст The Washington Post Стівен Перлстейн.
Після кризи держави збільшили бюджетні дефіцити, а центробанки почали друкувати гроші для вкидання в систему. Але розігнати економіку до "швидкості звільнення" не вдалося, і тепер доведеться проводити болючі структурні перетворення в контексті економічного застою. Це стосується не тільки США, але і Європи, Японії, Китаю та багатьох інших країн.
Але автор вважає, що уряди можуть дещо зробити негайно: ФРС - продати на ринку частину казначейських векселів, ЕвроЦБ - скуповувати держоблігації, скинуті паніку інвесторів і банками, Обама і Конгрес - терміново реалізувати вже намічені держпроекти із закупівель для армії та будівництва інфраструктури, ввести 100-відсоткове податкове вирахування на витрати фірм на нове обладнання та дослідження.
Але можливості уряду обмежені: все по місцях розставить тільки ринок, підкреслює автор. На думку Перлстейна, економіка опинилася в пастці: поки дисбаланс не скоректований, стійке зростання не відновиться, але процес корекції - важкий тягар для ослаблої економіки. Рівень життя неминуче знизиться. "Легких або безболісних рішень не існує. Питання лише в тому, яким чином наше суспільство буде розподіляти біль", - підсумовує він.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас