Британські експерти прогнозують, що Італія не зможе уникнути дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські експерти прогнозують, що Італія не зможе уникнути дефолту

814
Експерти британського аналітичного Центру досліджень економіки та бізнесу прогнозують, що Італія не зможе уникнути дефолту. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, економісти центру змоделювали оптимістичний і песимістичний сценарії для Італії та Іспанії, виходячи з фінансово-економічних параметрів і ситуації на міжнародних фінансових ринках,
Вони встановили, що Італія уникне дефолту лише за умови великого стрибка у зростанні ВВП. Але Іспанія, стверджує британський аналітичний центр, "має реальний шанс не допустити дефолту".
Навіть якщо вартість запозичень повернеться до рівня 4%, темпи економічного розвитку настільки слабкі, що співвідношення боргу до обсягів ВВП буде залишатися на рівні 123% навіть до 2018 року.
Директор центру Даг Маквільямс зауважив, що хоча Італія змогла затвердити цілий ряд жорстких бюджетів, і планує до 2014 року взагалі позбутися дефіциту державного бюджету, італійська економіка потребує великого стимулу для того, щоб рости більш швидкими темпами.
Бі-Бі-Сі нагадує, що в першому кварталі 2011 року ВВП Італії зріс всього на 0,1%. За прогнозами, в майбутньому темпи приросту будуть залишатися низькими.
Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі виступив зі зверненням до парламенту, в якому заявив, що італійська економіка "міцна", а італійські банки "платоспроможні". Проте багато економістів вважають, що третю за розмірами економіку зони євро може охопити боргова криза.
Центр досліджень економіки та бізнесу оприлюднив прогноз, згідно з яким до 2017 року державний борг Італії зросте з нинішніх 128% обсягу ВВП до 150%, якщо країна буде позичати гроші на міжнародних ринках за ставками вище, ніж нинішні 6%, а економіка не буде зростати.
В Іспанії умови кращі, тому що обсяг державного боргу в цій країні менший, стверджує Д. Маквільямс. Він прогнозує, що навіть при найгіршому сценарії співвідношення боргу до обсягів ВВП для Мадрида не перевищить 75%.
"Існує реальний шанс, що Іспанія уникне дефолту і реструктуризації державного боргу, якщо тільки вона не постраждає від ефекту доміно", - сказав експерт.
На його думку, найімовірніше "Італію не мине дефолт, але Іспанія зможе його уникнути".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас