У Росії продукти дорожчають швидше, ніж у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії продукти дорожчають швидше, ніж у Європі

Аграрний ринок
232
Продукти в Росії за I півріччя дорожчали в Росії в два рази швидше, ніж у європейських країнах. За вказаний період зростання цін на продукти харчування в Росії склав 4,9%, тоді коли в ЄС зростання склало 2,4%, говориться в повідомленні Федеральної служби держстатистики.
Водночас в червні продовольство в РФ подешевшало за рахунок сезонних факторів на 0,5%, в ЄС - на 0,2%. Найбільш помітне зниження цін у червні спостерігалося в Польщі - на 2,1%, Болгарії - на 1,9%, Словенії - на 1,8%. Разом з тим в окремих державах ЄС продукти харчування за минулий місяць помітно подорожчали на Кіпрі - на 3,1%, у Великобританії - на 1,3%.
У Росії за період з початку року як і раніше найбільш помітне підвищення цін відзначалося на овочі - на 13,4%, які в середньому по країнах Європейського союзу подешевшали на 2%. Хлібобулочні вироби та крупи стали дорожчими в РФ на 8,5%, в ЄС - на 2,7%, риба і морепродукти - на 7%, В ЄС - на 2,2%.
У порівнянні з 2010 роком відзначається істотне уповільнення темпів зростання інфляції. Торік за липень ціни зросли на 0,4%. І така ситуація не дивна: сильне зростання цін на початку року, що викликало численні песимістичні прогнози, не мало продовження, тому що на інфляцію тоді вплинув значний ріст тарифів. При цьому всі тенденції, які спостерігалися раніше, в липні збереглися. Як і раніше найшвидше дорожчають м'ясо, яйця та зернові культури. Така ситуація збережеться, оскільки зараз внутрішні ціни на зерно, хоча й знижуються, все ж залишаються на досить високому рівні. Неприємною тенденцією може стати відновлення зростання цін на автомобільний бензин, - відзначає Антон Сафонов, аналітик Інвесткафе.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас