МВФ рекомендує Білорусі встановити єдиний курс білоруського рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендує Білорусі встановити єдиний курс білоруського рубля

Казна та Політика
329
Єдиний курс білоруського рубля до валюти може бути встановлений безболісно для економіки Білорусі, вважає постійний представник МВФ у Білорусї Наталя Колядина.
Навесні в Білорусі сталася валютний криза, яка поступово переходить в загальноекономічний. Нацбанк був змушений девальвувати білоруський рубль на 36% до долара. Білорусь вирішила залучити кредити з Антикризового фонду ЄврАзЕС на 3 млрд доларів, розглядає можливість залучення коштів від МВФ та з інших джерел. Президент Білорусі Олександр Лукашенко поставив завдання вийти на єдиний курс білоруського рубля - 5 000 за долар до кінця року.
"Ситуація на валютному ринку викликає у нас заклопотаність. Ми вважаємо, що уніфікація валютного курсу та його гнучкість можуть бути забезпечені найближчим часом і без наслідків для економіки", - заявила Колядина на засіданні Республіканського клубу директорів у п'ятницю в Ракові. Вона переконана, що зараз ніхто не знає реального курсу білоруського рубля. Однак у МВФ переконані, що деякі ослаблення валютного курсу в результаті уніфікації не призведуть до рецесії в білоруській економіці.
Уніфікація курсу, на її думку, повинна відбуватися з використанням ринкових механізмів, за рахунок балансу між попитом і пропозицією. Разом з тим Колядина припустила, що можливе використання механізму організації додаткової біржової сесії. "Можливий механізм організації додаткової сесії, але він не зможе довго діяти", - сказала вона. "Якщо курс буде відпущений і ринку буде дано право його формувати, на початку курс послабшає - до тієї позначки, коли з'явиться пропозиція. Але охочих купити буде небагато, і таким чином відбудеться поступове зміцнення валютного курсу рубля, за рахунок балансу між попитом та пропозицією", - сказала Колядина.
Вона підкреслила, що для виходу на єдиний курс з використанням ринкових механізмів не потрібно довгого часу. "Це відбувається зазвичай протягом декількох тижнів", - пояснила постійний представник МВФ. На її думку поряд з формуванням рівноцінного курсу білоруського рубля в Білорусі повинен бути реалізований цілий пакет макроекономічних заходів. "Ми не вважаємо, що Нацбанк повинен відновити інтервенції, але уніфікація курсу буде успішною за досить жорсткої грошово-кредитної політики, тобто емісія білоруських рублів припинена або вкрай незначна", - сказала Колядина.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас