Третина домогосподарств України перебуває у стані гострого соціального відторгнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина домогосподарств України перебуває у стані гострого соціального відторгнення

Казна та Політика
1402
"Більше третини - 37,7% - домогосподарств в Україні перебувають у стані гострого соціального відторгнення, а ще для 17% домогосподарств цей показник є критичний", - сказала перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, виступаючи на презентації Національної Доповіді про людський розвиток в Україні 2011 року "Україна: на шляху до соціального залучення", яка була підготовлена в рамках Програми розвитку ООН в Україні, передає кореспондент УНН.
Національну доповідь в цьому році побудована навколо поняття "соціального відторгнення".
"Проблема соціального відторгнення повинна сприйматися суспільством дуже серйозно і розглядатися не як якась нова наукова концепція, а як реальний механізм, який служить індикатором проблем, що накопичуються, а отже, служить інструментом для їх подальшого вирішення", - зазначила І.Акімова. "Не важливо, в якій сфері проявляється соціальне відторгнення - економічній, політичній, освітній, культурній, - воно негативно позначається на суспільстві в цілому. Адже відторгнення означає назріваючий конфлікт", - переконана перший заступник глави АП.
Вона, зокрема, зазначила, що програма економічних реформ Президента "була повністю сформована на принципах людського розвитку", які є фундаментом для ООН.
Нагадаємо, Національні доповіді в рамках Програми розвитку ООН видаються в Україні з 1995 року, останнім часом вони виходять раз на два роки. Цього року паралельно було презентовано регіональну доповідь, в якій можна простежити розвиток України в порівнянні із Таджикистаном, Казахстаном, Молдовою, Македонією і Сербією.
Нагадаємо, домогосподарство - це економічно відокремлена група населення, яка самостійно, власними зусиллями отримує дохід і самостійно здійснює витрати. Вона фактично співпадає з сім'єю, якій притаманні вищезгадані риси. Наприклад, якщо дві або три родини (батьки, діти, онуки) мешкають разом і ведуть домашнє господарство не відокремлено, а спільно, то вони становлять одне домогосподарство. Якщо ж ці дві, три сім'ї розділились на окремі суб'єкти, які господарюють в домашніх умовах, то це вже буде, відповідно, два або три домогосподарства.
Економіка працює завдяки домогосподарствам і заради домогосподарств. Останні виступають основними споживачами кінцевої продукції, саме для них виготовляються предмети споживання, які задовольняють потреби людини.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас