ЗМІ: Нова система дотування молочників зазнала фіаско — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Нова система дотування молочників зазнала фіаско

Аграрний ринок
432
Допомога учасникам ринку від держави звелася до нуля, показники галузі погіршилися. Проте чекати молочникам нічого. Як відзначають у міністерстві, грошей на них немає і зараз.
У розпорядженні редакції опинився лист "Укрмолпрому", адресований членам асоціації, в якому наводиться повідомлення профільного міністерства про відсутність грошей на дотації для молоковиробників. "За повідомленням Мінагрополітики, станом на 16 червня 2011 року на спеціальному рахунку Держказначейства України акумульовано лише 222,6 мільйона гривень. ПДВ, що в 3,5 рази менше фактичних надходжень за аналогічний період минулого року. Ненадходження коштів у запланованих обсягах від сплати ПДВ переробними підприємствами до спецфонду держбюджету не дозволяє Мінагрополітики направити бюджетні кошти на виплату дотації сільгосптоваровиробникам за реалізоване ними переробним підприємствам молоко, оскільки для здійснення її виплати необхідно понад 1,4 мільярда гривень. на рік", - йдеться в листі.
Однак молочники не довіряють документу. Як заявив топ-менеджер однієї з компаній молочної галузі, незважаючи на те, що в міністерстві стверджують про відсутність коштів для відрахувань, у своєму наказі міністр Микола Присяжнюк планує витратити 2 мільярди гривень, але не на дотування виробників за зданий продукт, а на будівництво. "А вже кому саме, визначатимуть самі чиновники, а будівництво, як відомо, - найбільш корумпована галузь", - акцентує він.
Нагадаємо, що з цього року в Україні працює нова система держпідтримки тваринників. Проте вже сьогодні видно, що вона не виносить ніякої критики. Згідно з новим порядком, переробники перераховують ПДВ до бюджету, де ці суми акумулюються і звідки вже перерозподіляються на користь тваринників з розрахунку на одну корову і одну голову іншої худоби.
Як пояснює експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Інна Ільєнко, справжню картину в галузі відображають не показники Держкомстату щодо надоїв, а дані щодо реальних поставок молока вже на переробку. Так, за її даними, вже в першому кварталі поточного року на переробку надійшло на 3,1 відсотка молока менше, ніж торік. Зокрема, сільгосппідприємства збільшили показник на 5 відсотків, а приватні подвір'я скоротили на 9 відсотків.
Як відзначають аналітики, з введенням нового механізму дотування падіння чисельності поголів'я ВРХ лише прискорилося. "Новий порядок потрібно скасовувати зараз, поки результати його дії не стали абсолютно очевидними. У цьому випадку правляча партія зможе зберегти обличчя і приховати наслідки даного неправильного рішення. В іншому випадку, напередодні виборчої кампанії у ВРУ результати роботи представника ПР у сільському господарстві будуть очевидно негативними", - вважає представник однієї з молочних компаній.
Ситуація ж в молочному тваринництві залишається досить напруженою. За даними Української аграрної конфедерації (УАК), в 2010 р. Україна виробила мінімум молока за останні 55 років. Держпідтримка ж у поточному році практично відсутня. Як відзначають в УАК, за п'ять місяців минулого року виробникам молока за рахунок ПДВ було направлено 250 мільйонів гривень. (або 14 відсотків в ціні молочної сировини), а в цьому році за той же період - всього 5,3 мільйона гривень.
Як зазначає заступник генерального директора УАК Олександр Ярославський, торік через істотне зростання цін на молочну продукцію значно зросла рентабельність виробництва молока і досягла майже 18 відсотків. "Це один з кращих показників незалежної України з молочного тваринництва. У тому числі цього допомогла досягти саме дотація на молоко і м'ясо. Торік було по спецрежиму оподаткування ПДВ спрямовано 2,4 мільярда гривень. Усього за 2010 році за рахунок оподаткування на додану вартість було залишено 13,9 мільярда гривень. Цього року підтримка по м'ясу і молоку практично відсутня", - нарікає експерт.
Між тим, зараз у парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає повернення до старого механізму дотацій виробникам м'яса і молока. Аналітики сходяться на думці, що галузі це, звичайно, не врятує, але дозволить зупинити падіння показників.
"Колишній механізм добре працював - гроші залишалися в молочній промисловості. Схема була вигідна і виробникам, і переробці. Сьогодні ж гроші відправляють в спецфонд і на компенсацію відсоткових ставок, і на будівництво, але не тільки на молочне, але на свинарство, птахівництво, тобто на ті галузі, які не вимагають підтримки", - говорить Інна Ільєнко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас