Таїланд очолила жінка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таїланд очолила жінка

Казна та Політика
257
44-річна Йінглак Чинават стане першою в історії Таїланду жінкою на посту прем'єр-міністра. Вона є сестрою прем'єра Таксіна Чинавата, який був повалений в результаті військового перевороту в 2006 р. і який живе у вигнанні на території Арабських Еміратів. Він був звинувачений в корупції і організації масових заворушень.
Останні п'ять років мирна буддійська держава страждала від політичних чвар. Два уряди, сформовані з прихильників Таксіна Чинавата, по черзі були розігнані в результаті судових і парламентських маневрів, після чого співчуваючий опальному прем'єру рух "червоних сорочок" влаштовував кровопролитні заворушення. У 2010 р. на вуличних барикадах загинуло понад 90 людей і близько 2 тис. протестувальників отримали поранення.
Щоб заспокоїти хвилювання, що тривали торік кілька місяців, правляча Демократична партія Абхісіт Ветчачіви пообіцяла провести демократичні вибори. Проте виграти їх вона не змогла, зумівши зайняти лише 160 місць з 500.
Аналітики називали вибори 2011 р. найважливішими у 79-річній історії Таїланду демократії з часу переходу країни до конституційної монархії в 1932 р. Дії "червоних сорочок", які останні півтора роки тримали королівство на межі революції, підривали економіку країни, відлякуючи міжнародних інвесторів. У червні міжнародні фонди продали на $884 млн. таїландських активів більше, ніж купили. Затяжна політична криза в країні також супроводжувалася високою інфляцією, що склала в травні 34%, що стало рекордом за останні 30 років.
Багато експертів побоювалися неприйняття нового уряду військовими та повторного перевороту. Разом з тим керівництво збройних сил Таїланду вже погодилося з результатами виборів і запевнило громадськість, що на цей раз не буде втручатися в процес формування нового уряду. Погодився визнати своє становище і чинний прем'єр Абхісіт Ветчачіва.
"Той факт, що одна партія зайняла абсолютну більшість у парламенті, - позитив для економіки. Тепер одна сила зможе контролювати ключові міністерства. Це дозволить краще координувати та впроваджувати економічні політики, що істотно скоротить ризики для міжнародних інвесторів", - говорить головний виконавчий директор таїландського інвестфонду UOB Asset Management Ванна Бульбон.
Експерти відзначають, що опозиційна партія "Для Таїланду" виграла вибори завдяки популістським гаслам. Під час передвиборної кампанії Йінглак Чінават обіцяла за 10 років викорінити бідність у Таїланді, підняти зарплату молодим фахівцям до $1 тис. на місяць, забезпечити кожну родину власним будинком, а кожного фермера - своєю землею. Також вона зобов'язалася зробити освіту в Таїланді найкращою у світі, перемогти наркоманію і зв'язати залізницями всі міста країни.
"Я б не стала говорити, що партія виграла. Краще сказати, що народ дав нам шанс послужити на благо країни. Матимемо буде дуже багато роботи. Необхідно згуртувати націю, поліпшити умови життя і примирити давніх противників", - заявила Йінглак Чінават.
Перемігши на виборах, пані Чінават назвала головним завданням нового уряду досягнення національної згоди. Незважаючи на те, що її партія набрала більшість місць у парламенті, вона зробила великодушний жест, запросивши до утворення коаліційного уряду ще чотири партії, які отримали близько 40 депутатських мандатів.
Кажучи про настання стабільності в Таїланді, аналітики все ж побоюються, що надто щедрі обіцянки Йінглак Чінават можуть зіграти з нею злий жарт. Якщо у неї не вийде реалізувати намічені програми, це викличе невдоволення населення, на хвилі якого її опоненти знову можуть взяти реванш.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас