Масштабна соціальна афера проведена тихо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Масштабна соціальна афера проведена тихо

Казна та Політика
12776
Регіонали здійснили потужний і, головне, результативний бліцкриг проти соціальних гарантій українських громадян. Зокрема, в рамках змін до держбюджету-2011 (законопроект № 8654) було встановлено, що протягом усього 2011 р. цілий ряд соціальних виплат буде визначатися не розмірами, чітко зафіксованими у відповідних законах, а постановами Кабміну - "виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду на 2011 р.". Серед постраждалих опинилися фактично найбільш грошові соціальні категорії - діти війни, чорнобильці та військові пенсіонери.
Всі ці новації прогавили навіть багато народних обранців, які перебували у сесійній залі Верховної Ради в момент голосування - настільки майстерно здійснили цей план відповідальні знавці законодавчого процесу. Законопроект був зареєстрований 10 червня, вже 14 червня документ схвалюється в першому читанні і в цілому, а 16 червня його підписує Віктор Янукович. Власне, тільки після підписання закону главою держави багатьом депутатам нарешті стало зрозуміло, за що вони в кінцевому підсумку проголосували.
"ЭИ" вже писали про те, чому з грудня минулого року регіонали так сильно затурбувалися як поточною соціальною заборгованістю перед громадянами (приблизно 130 млрд. грн.), так і свідомо нездійсненними соціальними законами, що схвалювалися, як правило, під вибори. Адже в попередні роки можновладці цілком задовольнялися тим, що позови українців, які вимагали від держави своїх законних соціальних виплат, успішно "топилися" в судах - сотні тисяч громадян в різних інстанціях та судових юрисдикціях вигравали суперечки, але держава не виконувала рішень своїх же судів.
Але на такий стан справ, неприпустимий для будь-якої цивілізованої держави, звернув увагу Європейський суд з прав людини (Євросуд) - він дав регіоналам час до 15 липня, щоб ті придумали механізми, які дозволять державі виконувати рішення своїх судів. Однак дана проблема виявилася не судово-юридичною, а політичною, оскільки для її вирішення необхідно було зробити два кроки: ліквідувати соціальну заборгованість перед громадянами і скасувати свідомо нездійсненні соціальні гарантії.
З цією метою в січні був зареєстрований законопроект № 7562 з абсолютно нешкідливим назвою "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". Правда, реальна суть цього документа жодною мірою не відповідає його назві - йшлося саме про намір влади не платити громадянам належні їм за законом соціальні виплати. Це досягалося за рахунок відносно простого, але підступного прийому: з соціальних законів вилучаються конкретні розміри соціальних виплат, а Кабміну надаються повноваження щодо встановлення цих самих розмірів своїми постановами.
Такий трюк давав би владі чудовий інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля. Як наслідок, цілком можуть виникнути ситуації, коли соціальні гарантії і пільги у громадян як би є, але вони на зовсім законних підставах дорівнюють нулю. За подібних обставин жоден суд в Україні вже не зможе винести рішення на користь українських громадян. Отже, кількість виграних громадянами справ проти держави в основній своїй масі значно зменшиться і Україна припинить нарешті практику невиконання рішень своїх же судів.
Але законопроект № 7562 поки ще не схвалений і в першому читанні - навіть затяті прихильники Віктора Януковича прагнуть від нього максимально дистанціюватися. Однак основоположні ідеї документа абсолютно несподівано й непомітно були втілені в життя згаданим вище способом.
Як наслідок, на поточний рік регіонали вирішили свої "соціальні проблеми" - за оновлених правил гри в соціальній сфері українські громадяни елементарно не зможуть виграти навіть у суді. Таким чином, з плечей нинішньої влади звалиться неабияка частка проблем, пов'язаних з виконанням рішень своїх судів.
Це, в свою чергу, дозволить вести переговори з Євросудом - регіонали ще не зробили в повному обсязі те, що від них вимагає Європа, але зробили в цьому напрямку конкретні, відчутні кроки. Що дозволяє сподіватися на чергову відстрочку від Євросуду.
А для мільйонів українських громадян вся ця історія означає зовсім інше - влада збирається платити належну їм соціалку не в повному, а в копійчаному обсязі і буде робити для цього будь-які дії. Тепер легко відповісти і на інші питання. Наприклад, на якому місці для регіоналів стоять інтереси українців, а на якому - їх власна вигода від перебування при владі.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас