Швейцарія: ЦБ країни може мати можливість для підвищення ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія: ЦБ країни може мати можливість для підвищення ставки

Кредит&Депозит
253
Незабаром в Швейцарського національного банку може з'явитися можливість для підвищення вартості позикових коштів вперше за останні майже 4 роки, оскільки економіка кидає виклик силі франка.
Правлінню банку доведеться зважити два чинники - практично нульові ставки, що ведуть до зростання цін на нерухомість, і підвищення відсоткової ставки, що неминуче призведе до зростання франка. І хоча франк додав близько 20% проти євро з березня 2009 року (коли ШНБ знизив свою ставку до 0,25%), є декілька ознак того, що нинішній обмінний курс франка підриває відновлення, при цьому експорт зростає і випереджаючі індикатори вказують на прискорення зростання.
"Чи потребує насправді економіка практично нульових ставок", - говорить Девід Коль, заступник головного економіста з Julius Baer Group у Франкфурті. - "Ні, не потребує. Зараз якраз відповідний час для підвищення ставки, оскільки будь-яке збільшення позначиться на економіці в цілому протягом року".
На його думку, відновлення достатньо сильне, щоб впоратися з підвищенням ставки до 1%-1,5%. Згідно з Яном Амрітом Позером, головним економістом з Bank Sarasin в Цюріху, експортні постачання продовжують зростати навіть незважаючи на те, що реальний ефективний курс франка зріс на 10% за останній рік. Хоча ставка по франку, найнижча серед глобальних центральних банків після США і Японії, стимулювала відновлення економіки після спаду 2009 року, вона також спровокувала попит на нерухомість - в 2010 році ціни на однородинне житло зросли на 4,7%, при цьому найбільше зростання було відмічене в регіоні Женеви - 12%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас