Довгим шляхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довгим шляхом

Казна та Політика
828
Протистояння "нової" і "старої" команд у київських органах влади виходить на заключний етап: у вівторок, 19 квітня, на засіданні Київської міської ради був відправлений у відставку секретар ради Олесь Довгий.
Буря, скоро вдарить буря
Початок був покладений 30 березня, коли голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов доповів Київраді про масштаби розкрадань в столиці, які вражають уяву, звинувативши в цьому оточення київського міського голови Леоніда Черновецького та особисто Олеся Довгого.
Останній не розгубився і одразу поставив питання про свою відставку, але за це проголосували лише 28 депутатів за необхідному 61 голосі.
Через тиждень, 8 квітня, співробітники київського УБОЗ за дорученням Генпрокуратури затримали голову фракції Блоку Леоніда Черновецького в Київраді Дениса Комарницького, який не соромився публічно іронізувати з приводу антикорупційного виступу голови КМДА. Це навіть змусило Попова спеціально звернутися до соратників цього депутата.
"Я вас прошу дуже серйозно подумати... прийти і запропонувати варіанти вирішення. Тому що, звичайно, робота через правоохоронні органи і суди - це дуже кропіткий процес, і мені дуже не хотілося б, щоб він затягнувся", - натякнув глава КМДА.
Потім, 13 квітня, начальник Головного управління комунальної власності КМДА Дмитро Парфененко пообіцяв, що виконавча влада продовжить повертати незаконно відчужені активи в судовому порядку. "Ми обов'язково повернемо все, що було вкрадено у киян", - запевнив він.
Ще через пару днів відзначився народний депутат Кирило Куликов, який з лютого 2009 р. по лютий 2010 р. очолював Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування обставин порушень Конституції і законів України та прийняття протиправних рішень посадовими особами Київради і КМДА. "Порушення були виявлені у всіх сферах діяльності команди Черновецького", - сказав Куликов.
Більше того, за словами депутата, Олесь Довгий пропонував йому хабар. "На самому початку роботи комісії зі мною захотів зустрітися секретар Київради Олесь Довгий. Запропонував економічну співпрацю. І, вибачте за прямоту, був посланий", - розповів Кирило Куликов.
І ось увечері 18 квітня з'явилася інформація про те, що Довгий проігнорував виклик і не з'явився на допит в УБОЗ. Вразливі персони могли бачити хмари, що згущуються над головою секретаря Київради, неозброєним оком.
Ось як прокоментував в цей день ситуацію народний депутат від "Партії Регіонів" Олег Надоша: "Якщо Олесь Довгий не піде сам, то через тиждень він дізнається, чи є голоси за його відставку з посади секретаря Київради. Але я б не радив Олесеві випробовувати долю. Для його політичної кар'єри буде краще піти самому".
І гагари також стогнуть
Невідомо, хто і як переконував депутатів Київради протягом двох тижнів після попереднього голосування з питання про відставку Олеся Довгого, але переважна більшість з них радикально переглянула свої погляди. В усякому разі 19 квітня, коли секретар Київради знову поставив питання про свою відставку, рішення підтримали 112 із 113 депутатів, присутніх у залі.
"Депутатський корпус... я так думаю, в більшості - люди, які патріотично налаштовані щодо Києва. Тому коли йшлося про принципові речі, було не важко знаходити аргументи", - скромно зазначив після цього Олександр Попов.
Опозиційні фракції міськради проти відставки одіозного політика жодним чином не заперечували. "А от що далі - думки розходяться", - пояснював Валерій Карпунцов, депутат фракції "УДАР Віталія Кличка". Його фракція, наприклад, ініціювала висловлення недовіри також Леоніду Черновецькому та звернення до Верховної Ради з питання призначення дострокових виборів у Києві. Аналогічну постанову у ВР намагався проштовхнути віце-спікер "бютівець" Микола Томенко.
Але, вочевидь, у "Партії Регіонів" планували обмежитися тільки зміною секретаря Київради. І план був здійснений: у день голосування в міськраді голова комісії з регламенту Віталій Павлик заявив, що опозиційний проект не підтриманий двома профільними комісіями і на порядку денному значиться лише одне питання - про відставку Олеся Довгого.
Після чого соратниця Віталія Кличка Наталія Новак закликала пана Черновецького "проявити волю" і самостійно подати у відставку. Мер відповів, що волі у нього, за необхідності, вистачить, "але все повинно бути за регламентом".
Справа в тому, що відставка міського голови автоматично означала б призначення дострокових виборів. У принципі, чинна влада зацікавлена в оновленні складу Київради з метою формування в ньому "регіонального" більшості. Але волевиявлення мешканців столиці принесе київським "регіоналам" невтішні результати.
"Можна одержати взагалі опозиційну Київраду", - стверджує голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Та й Олександр Попов вельми невпевнено відгукнувся про перспективу власного балотування в мери: "Вибори так вибори, я готовий. Про результат не хочу гадати".
Більш "прохідних" кандидатів на посаду міського голови у ПР немає, тому ця партія постарається просто переформатувати чинний склад Київради. "Немає ніяких підстав говорити про можливість виборів у Києві в найближчій перспективі", - впевнений Фесенко.
При цьому Попов допускає невелику неув'язку в термінології. "Коли говорять про те, що була злочинна більшість Київради, а тепер буде конструктивна - це важко зрозуміти. Невідомо, як можна за одної кількості депутатів перетворити злочинну більшість на конструктивну?" - запитує Микола Томенко.
На його думку, Довгий все ж пішов у відставку в обмін на гарантію того, що проти нього не будуть відкриті кримінальні справи, якими загрожує йому голова КМДА.
20 квітня був обраний новий секретар Київради. 89 з 90 депутатів проголосували за Галину Герегу від фракції "Громадський актив Києва", чию кандидатуру вніс Леонід Черновецький. Слід зазначити, що, як і київський мер, Галина Герега є мультимільйонером.
Разом з чоловіком вона володіє мережею будівельних гіпермаркетів "Епіцентр". Цікаво, що, відповідаючи на питання журналістів, чи брала вона участь у голосуванні з питань про незаконне відчуження землі і власності, Галина Герега сказала, що не брала.
А потім уточнила, що якщо і голосувала, то надалі повторювати таких помилок не має наміру. Новообраний секретар в унісон з Поповим запевнила, що при ній Київрада перетвориться на неполітизований "господарський орган" і візьметься за конструктивну співпрацю з КМДА.
"Я впевнена, ми і далі будемо працювати у форматі господарського органу, відмовимося від політичних амбіцій, від поділу на більшість і меншість", - змалювала перспективи Герега.
Таким чином, міська рада, що обирається киянами, добровільно має намір перетворитися на адміністративний придаток КМДА, яка ніким не обирається, голову якої призначає Президент України Віктор Янукович.
Фома Колокольцев
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас