Податківці скасували скарги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці скасували скарги

Казна та Політика
2923
Положеннями Податкового кодексу трирівнева процедура адміністративного оскарження рішень органів Державної податкової служби була замінена на дворівневу. У результаті - з ланцюжка випала можливість звернення до місцевого органу ДПС, який і виніс відповідне рішення. На даний момент подати скаргу можна до вищого органу обласного чи центрального рівня ДПС. Терміни подачі скарги у процедурі адміністративного оскарження не змінилися: платнику дається 10 днів з дати отримання податкового повідомлення (30 днів - з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства). Потім скарга розглядається протягом 20 днів з можливістю продовження до 60. Орган ДПС при розгляді також має право збільшити податкове зобов'язання платника.
Експерти розглядають нововведення з різних сторін. "Вказана зміна позитивна з тієї точки зору, що звернення до органу податкової служби, який ухвалив зазначене рішення, наврят чи являло ефективний і важливий щабель адміністративного оскарження", - коментує Олена Задорожна, юрист ЮФ "Василь Кісіль і Партнери". Адже на практиці місцеві податкові інспекції і так не скасовували винесені ними ж рішення. А отже, їх виключення з переліку суб'єктів процедури адміністративного оскарження в певній мірі може розглядатися як позитивне нововведення. Наприклад, це може посприяти оптимізації людського і матеріального ресурсу в органах ДПС.
До того ж з 1 січня поточного року пеня за несвоєчасне погашення податкових зобов'язань нараховується на всю суму податкового рішення (включаючи штрафні санкції) також і за період адміністративного або судового оскарження. Тому скорочення термінів розгляду скарг може пом'якшити для підприємця негативні наслідки, пов'язані з нарахуванням пені. "Зменшення строків адміністративного оскарження дозволить платникам податків дещо знизити несприятливі наслідки в разі негативного рішення, що набуло законної сили", - вважає Тетяна Заморська, директор департаменту податкових і юридичних послуг міжнародної компанії KPMG в Україні.
Щоправда, з таким порядком нарахування пені ДПС може дозволити собі затягувати процедуру розгляду скарг, продовжуючи її до передбаченого максимуму. "Звернення лише в обласні адміністрації або ДПС не обов'язково призведуть до скорочення строків оскарження. Адже тим же НК визначено, що податковий орган може продовжити термін розгляду", - попереджає приватний адвокат Дмитро Мітченок.
А ось для платників податків нові порядки звузили можливості щодо відстрочення сплати податкового зобов'язання. "Якщо розглянути це питання з боку платника податків, який намагається відстрочити термін сплати податкового зобов'язання шляхом оскарження рішення, а це стосується не тільки несумлінного платника податків, то навряд чи він погодиться з тим, що це дуже позитивні зміни", - відзначає старший юрист ЮФ "Юрімекс" Катерина Муравйова. Адже раніше, коли у платника не було впевненості у сприятливому вирішенні питання про скасування податкового рішення в судовому порядку, він охоче вдавався до тактики затягування процесу. "Щоб відтягнути момент погашення до нарахованих зобов'язань, платник проходив всі етапи адміністративного оскарження і лише після цього звертався до суду", - відзначає юрист ЮФ "Лавринович і Партнери" Роман Блажко. І хоча зараз така можливість зберігається, вона стає вже набагато менш вигідною для підприємця. До того ж, вказують юристи, неузгоджене використання термінів "грошове зобов'язання" та "податкове зобов'язання" у ст. 56 Податкового кодексу може спричинити за собою висунення до платника податків вимог зі сплати штрафних санкцій ще до завершення процедури оскарження податкового рішення в судовому порядку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас