Росія лежить в американських мільярдах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія лежить в американських мільярдах

Казна та Політика
2988
Росія залишається одним з найбільших кредиторів американського уряду: за підсумками 2010 року її вкладення в казначейські облігації США склали $151 млрд. У листопаді - грудні їх обсяг скоротився через відтік капіталу і необхідності підтримувати рубль.
Росія посідає восьме місце в списку кредиторів США, випливає з нових уточнених даних про закордонних власників держоблігацій, які опублікував американський мінфін. На кінець 2010 року обсяг інвестицій Росії в американські цінні папери становив $151 млрд. Це на 42% більше, ніж за попередньою оцінкою, опублікованій в середині лютого.
Найбільшим власником облігацій залишається Китай, у якого їх на $1,16 трлн. Далі йде Японія - $882,3 млрд, на третьому рядку - Великобританія з $272,1 млрд, що вдвічі нижче за колишню оцінку вкладень країни в держпапери США.
У десятці найбільших кредиторів США також група з 15 країн-експортерів нафти, включаючи Венесуелу, Іран, Ірак, Кувейт, Саудівську Аравію, Лівію і Нігерію, - $211,9 млрд, Бразилія - $186,1 млрд, група країн Карибського басейну - $168,6 млрд, Тайвань - $ 155,1 млрд, Гонконг - $134,2 млрд, Швейцарія - $107 млрд.
Всього іноземні держави тримали держоблігацій на $4440 млрд. "Подібні перегляди казначейство США здійснює щорічно, так, багато хто працює через фінансовий центр у Лондоні, де рахунки перерозподіляються з англійських рахунків на рахунки реальних власників облігацій уряду", - пояснює начальник аналітичного відділу "Альпарі" Єгор Сусін.
За минулий рік Росія збільшила вкладення в американські держпапери на $26,8 млрд зі $124,2 млрд на початку року, але протягом року динаміка змінювалася. До осені вкладення росли і в жовтні досягли історичного максимуму в $176,3 млрд. "Такий великий портфель облігацій американського казначейства пояснюється тим, що після провалу іпотечного ринку США Росія тримає валютні резерви в основному в паперах уряду", - говорить Сусін.
Крім того, в травні 2010 року загострилася європейська боргова криза на тлі бюджетних проблем в Греції, а в серпні - вересні виникла напруженість у Португалії та Іспанії. Експерти попереджали про можливий дефолт деяких периферійних економік і про потенційний розвал єврозони. "Швидше за все, в цих умовах пріоритети російської влади змінилися в бік вкладень в американські папери, в тому числі і через обмеженість вибору інструментів вкладень", - говорить директор ЦМЕ BDO Олена Матросова. "Не виключено, що збільшилися не самі вкладення, а їх ринкова вартість, адже попит на американські держоблігації був високим", - додає головний економіст ФК 2Відкриття" Володимир Тихомиров.
Але з жовтня Росія почала скорочувати вкладення - у листопаді до $167,3 мдрд, в грудні до $151 млрд. "У четвертому кварталі відбувся значний відтік капіталу, який частково фінансувався Центробанком.
Регулятор продавав валюту з міжнародних резервів, щоб не допустити обвалу рубля", - пояснює Тихомиров, додаючи, що валюта також була потрібна для конвертації рубля для оплати зовнішнього корпоративного боргу.
Міжнародні резерви Росії скорочувалися в жовтні - грудні: на 1 жовтня 2010 року їх обсяг досягав $490,1 млрд, на 1 січня 2011 року - $479,4 млрд.
Росія залишиться в десятці найбільших кредиторів США, вважають експерти. Близько 90% валютних резервів Центробанк тримає в іноземних облігаціях, виходячи з поточного обсягу резервів, це становить близько $430 млрд. "З них на частку США припадає близько $170-180 млрд, і ця сума могла тільки зростати разом із зростанням самих резервів, якщо, звичайно, Центробанк знову не почав скуповувати папери приватного сектора, що малоймовірно", - говорить Сусін.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас