МВФ: Для фінансової стабільності треба продовжувати реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Для фінансової стабільності треба продовжувати реформи

Казна та Політика
359
Оздоровлення, яке відбувається у світовій економіці - поки "не те, якого ми чекали". Директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан попередив про це, виступаючи на семінарі про шляхи просування до більш стабільної світової фінансової системи в штаб-квартирі Фонду у Вашингтоні. Високопоставлений фахівець вважає, що нинішні проблеми, якщо їх не вирішити, загрожують "новою кризою".
Стросс-Кан нагадав, що процес оздоровлення йде "нерівномірно" і, отже, носить нестійкий характер. Крім того, не відбувається помітного зниження рівнів безробіття. Глава МВФ цього не говорив, але недостатня зайнятість - центральна соціально-економічна проблема влади США. Колишній держміністр - куратор економічного блоку в уряді Туреччини Кемаль Дервіш, який тепер працює в Інституті Брукінгса у Вашингтоні, нагадав, що з гострою проблемою безробіття, особливо серед молоді, стикається і решта світу, особливо арабські країни.
Стросс-Кан у вступному слові констатував також, що в світову економіку "повернулися дисбаланси і ті проблеми, які турбували нас до кризи, - великі й нестійкі потоки капіталів, курсовий натиск, що надмірні резерви, що швидко зростають". Він вважає, що потрібні реформи, які б "підкріпили б процес оздоровлення і здатність системи запобігати майбутнім кризам".
У цілому директор-розпорядник МВФ більше порушував питання, ніж пропонував рішення міжнародних фінансово-економічних проблем. Серед них було, зокрема, питання про роль долара США як світової резервної валюти і про те, чи не варто ширше використовувати розрахункову одиницю Фонду - так звані "спеціальні права запозичення" (СПЗ), що спираються на цілий кошик провідних валют. На думку Стросс-Кана, "збільшення глобального обсягу СПЗ може сприяти полегшенню глобальних дисбалансів за рахунок зменшення необхідності в накопиченні надмірних резервів".
У чому глава МВФ абсолютно впевнений, так це в тому, що зараз, як і в розпал кризи, необхідна максимально можлива міжнародна взаємодія. Як приклад він послався на процес взаємних економічних оцінок, заснований за рішенням "великої двадцятки" провідних світових держав. Він також висловився за ослаблення "волатильності", тобто нестійкості й надмірних коливань, в потоках капіталу і курсовій політиці, і за пошук додаткових ресурсів ліквідності "за часів надмірної волатильності".
Ідея збільшення обсягу СПЗ стала однією з центральних тем для обговорення на семінарі. Ведучий - директор вашингтонського Інституту світової економіки Фред Бергстен - висловився за збільшення цього обсягу на 1 трлн доларів за п'ять років. Колишній заступник міністра фінансів США з міжнародних питань Тім Адамс висловив упевненість в тому, що Конгрес США з цим не погодиться. Вони навіть трохи посперечалися про те, як ця ідея співвідноситься з діями американської влади з вливання масованих фінансових ресурсів у власну економіку.
Зі свого боку Стросс-Кан, відповідаючи на одне з запитань, запевнив, що його заклик не означає, що СПЗ повинен "прийти на зміну долару США" - вже у всякому разі "не в найближчі десятиліття". З іншого боку, Бергстен говорив, що, на його погляд, збереження колишньої глобальної ролі долара зараз вже "не відповідає інтересам" і самих США.
Бергстен висунув і ще одну спірну ідею. Відзначивши, що МВФ не має механізмів, які б дозволяли йому забезпечувати виконання своїх рішень та рекомендацій, він висловився за "ув'язку" в роботі Фонду та Світової торгової організації, щоб "винні" у міжнародних фінансових дисбалансах каралися торговими санкціями по лінії СОТ. Але цього, здається, не підтримав ніхто з інших учасників дискусії, включаючи Стросс-Кана і фахівців, коментувати розмови із залу.
Джерелом глобальних фінансово-економічних дисбалансів у Вашингтоні вважають перш за все несправедливо занижений, на думку США, обмінний курс юаня. Про це, природно, теж йшла мова. З'ясувалося, проте, що учасники дискусії, перш за все Бергстен і Дервіш, не впевнені у великому значенні цього конкретного фактора.
Висловлюючись на цю тему, Бергстен вказав, що, за оцінками його інституту, світові валюти зараз більш-менш правильно врівноважені за єдиним винятком у вигляді юаня. Але він нагадав, що курс китайської валюти поступово підвищується. На його погляд, за умови продовження цього процесу нинішній "дисбаланс" в 20-30% уже в найближчі два роки зійде нанівець.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас