Топ-5 найбільших операцій в енергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 найбільших операцій в енергетиці

Фондовий ринок
2964
Брати Суркіси, Костянтин Григоришин, Ігор Коломойський і Ринат Ахметов активно купували і міняли енергетичні активи в 2010 році.
Опитані газетою "Коментарі" експерти енергетичного ринку України виділили 5 наймасштабніших угод за 2010 рік.
1. Найбільшою угодою на енергетичному ринку експерти вважають обмін акціями в "Полтаваобленерго" і "Сумиобленерго", "Чернігівобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Львівобленерго" між структурами Ігоря Коломойського, Костянтина Григоришина та братів Ігоря та Григорія Суркісів. Дані енергокомпанії мають доходи на рівні понад півмільярда гривень кожна.
Нагадаємо, що на початку лютого група кіпрських компаній, які є акціонерами низки обленерго і входять до сфери інтересів Григорія та Ігоря Суркісів (Lex Perfecta limited, Margaroza Commercial limited і Kerelio Commercial limited), обмінялися акціями підприємств з офшорами Костянтина Григоришина та Ігоря Коломойського (Larva Investments limited і Bikontia Enterprises limited). За результатами операції "Приват" Коломойського і "Енергетичний стандарт" Григоришина сконцентрували близько 72% акцій "Полтаваобленерго", "Сумиобленерго" і 96% "Чернігівобленерго". У свою чергу, брати Суркіси шляхом обміну оформили контроль над 34% акцій "Прикарпаттяобленерго" і 39% "Львівобленерго". За вказані обленерго група бізнесменів конфліктувала протягом останніх кількох років.
2. Купівлю Ринатом Ахметовим 39% акцій ВАТ "Київенерго" у кіпрських компаній Bledsoe і Kapiton оцінюють як другу найбільшу угоду на енергетичному ринку. Підприємство ВАТ "Київенерго" контролює всі енергетичні об'єкти (ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 загальною встановленою електричною потужністю 1,2 ГВт. тощо) Києва, за винятком Дарницької ТЕЦ. За дев'ять місяців 2010 року чистий дохід склав 5,67 млрд. грн. Чистий прибуток - 641,63 млн.грн.
Нагадаємо, що на початку грудня прес-служба ДТЕК повідомила, про збільшення своєї частки в структурі акціонерного капіталу АК "Київенерго" до 39% акцій. Ще раніше, 2 вересня, ДТЕК оголосила про купівлю 24,9% акцій, 28 липня - 6%. Як розповів тоді генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, акції скуповуються на вторинному ринку. За даними газети "Коментарі", продавцями акцій є кіпрські Bledsoe Holdings і Kapiton Trading, лояльні до Ахметова. Фактичний контроль над "Київенерго" його структури здійснюють з 2007 року (до цього на політику компанії впливала група народного депутата від ПР Василя Хмельницького). Також в ДТЕК відзначають, що зацікавлені в участі в приватизаційному конкурсі з продажу 50% + 1 акція, які зараз перебувають в управлінні НАК "Енергетична компанія України".
3. На третьому місці, на думку експертів, придбання 24,9% акцій ВАТ "Західенерго" все тим же ДТЕК Рината Ахметова. Продавцем виступили структури Григорія та Ігоря Суркісів, Bank of New York (заставні акції через депозитарні розписки) та інші міноритарії. ВАТ "Західенерго" - п'ята за величиною енергогенеруюча компанія України із встановленою потужністю 4707,5 МВт, що становить близько 9% від загальної потужності електроенергетики України. До складу товариства входять Бурштинська ТЕС, Ладижинська ТЕС і Добротвірська ТЕС. Чистий збиток у 2009 році склав 391 млн. грн. Чистий дохід - 4,476 млрд. грн.
Свого часу генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко зазначав, що компанія і надалі зацікавлена у збільшенні частки в статутному капіталі "Західенерго" як через операції на фондовому ринку, так і через участь у майбутній приватизації. Зокрема, на момент концентрації міноритарного пакета акцій 70,1% акцій "Західенерго" продовжували перебувати в управлінні НАК "Енергетична компанія України". Однак держава планує їх швидку приватизацію.
4. Четверте місце експерти віддали угоді з купівлі-продажу до 25% акцій ВАТ "Харківобленерго" та ВАТ "Черкасиобленерго", що належать структурам братів Ігоря та Григорія Суркісів. Новий власник чверті акцій даних підприємств став Energy Standard Fund Костянтина Григоришина. За підсумками третього кварталу 2010 року прибуток "Черкасиобленерго" склав 15 млн. грн., чистий дохід - 320,33 млн. грн. Чистий прибуток "Харківобленерго" за перше півріччя 2010 року склав 32 млн. грн., чистий дохід - 1167 млн. грн.
Нагадаємо, що 8 червня Антимонопольний комітет України дозволив кіпрському офшору Energy Standard Fund Ltd, афілійованому з "Енергостандартом", придбати понад 25% "Харківобленерго" та "Черкасиобленерго". 65% акцій "Харківобленерго" належить державі і передані до статутного фонду НАК "Енергетична компанія України". 46% акцій "Черкасиобленерго" передані в СФ НАК "ЕКУ".
5.Замикає п'ятірку найбільших угод на енергетичному ринку купівля ДТЕК Рината Ахметова у міноритарних акціонерів 12,5% акцій "Крименерго". "Крименерго" експлуатує розподільні електричні мережі Кримського півострова напругою 0,4-110 кВ. У першому півріччі 2010 року "Крименерго" збільшило чистий прибуток в 3,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 13,7 млн. грн., чистий дохід - до 844,1 млн. грн.
За підсумками минулого 15 червня позачергових зборів акціонерів ВАТ "Крименерго" (Сімферополь) ДТЕК стала одним з п'яти членів його наглядової ради. До цього, в лютому, стало відомо, що кіпрська Garensia Enterprises Limited сконцентрувала 10,36% акцій "Крименерго", які були скуплені у міноритарних акціонерів. Але кінцеві власники кіпрської компанії тоді не оголошувалися. У серпні 2010 року ДТЕК офіційно заявила про отримання контролю над 12,49% акцій "Крименерго". У той же час 70% акцій "Крименерго" продовжують залишатися у власності НАК "Енергетична компанія України".
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас