Бюджет Євросоюзу виявився дірявим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет Євросоюзу виявився дірявим

Казна та Політика
508
Найбільше порушень у витрачанні коштів єдиного європейського бюджету виявлено у сфері надання сільськогосподарських субсидій, дорожньому будівництві, а також у дотриманні правил державних закупівель. Обсяг субсидій і контрактів, наданих у 2009 р. незаконно, склав приблизно 4 млрд. фунтів стерлінгів (біля EUR5 млрд.).
Переважно порушення виникають через неправильно виставлені рахунки. Крім того, виявлені системні недоробки, які ведуть до неправильних підрахунків і невчасних платежів. Зокрема, такі помилки були знайдені в 214 транзакціях у сфері сільського господарства.
Багато коштів єдиного загального бюджету ЄС було витрачено не за призначенням через неправдиву інформацію, яку надавали заявники, прагнучи отримати європейські субсидії. Так, Греція заявляла лісові масиви як пасовища. При цьому фотографії ясно показують значну щільність дерев і скель на цих ділянках. При перевірках виявлялися випадки, зокрема, в Італії, коли одна і та ж вівця враховувалася у двох різних фермерів. На Сицилії отримували гроші на сади лимонних і апельсинових дерев, яких насправді немає. У Словенії тваринникам були виплачені тисячі за неіснуюче поголів'я.
У Великобританії та інших країнах субсидії з єдиного бюджету ЄС незаконно отримали тримачі сільгоспугідь, які самі не мали жодного відношення до сільськогосподарського виробництва. У реальності ці гроші пішли на створення гольф-клубів, були освоєні забудовниками під житлове будівництво або ж земельними спекулянтами. В кращому разі сільськогосподарське використання цих коштів полягалоув підтримці "нормальних умов".
Саме витрати на сільське господарство складають левову частку бюджету ЄС. Так, в 2009 р. витрати єдиного європейського бюджету склали EUR109,142 млрд., з яких EUR55 млрд. були виділені на сільське господарство. Окрім нецільового використання сільськогосподарських субсидій, численні порушення були знайдені і в дорожньому будівництві. 9 із 10 доріг, які будуються на кошти бюджету Євросоюзу, отримали гранти на будівництво із порушеннями.
Порушення були виявлені в першу чергу в тих галузях, де фахівцям важко організувати необхідний облік. Це специфіка саме дорожнього будівництва і сільського господарства. У інших галузях, на думку експертів, є значно більше можливостей відстежити правильне освоєння бюджетних коштів.
Європейська комісія вимагає від країн-одержувачів коштів із бюджету ЄС повернути отримане незаконно. Така вимога була озвучена у зв'язку з недотриманням європейського законодавства і належних процедур із контролю за витратами коштів Євросоюзу. "Ми докладаємо всіх можливих зусиль для забезпечення найкращого контролю за сільськогосподарськими витратами, аби упевнитися, що гроші платників податків не витрачаються даремно", - говорить комісар ЄС із сільського господарства і сільського розвитку Дачиан Чолош.
ЄК зажадала від країн-членів ЄС повернути майже EUR580 млн. допомоги, виділеної в рамках єдиної сільськогосподарської політики. Більше інших країн до бюджету ЄС повинна повернути Греція - біля EUR350 млн. Крупні суми заборгувала Румунія (EUR41,7 млн.), Португалія (EUR40,69 млн.), Нідерланди (EUR28,94 млн.) і Болгарія (EUR20,2 млн.). Також за рішенням Єврокомісії кошти до бюджету ЄС повернуть Кіпр, Чехія, Данія, Франція, Німеччина, Італія, Ірландія, Литва, Польща, Словенія, Іспанія, Швеція і Великобританія.
Порушення, виявлені аудиторами Рахункової палати, викликали гостру реакцію депутатів Європейського парламенту. Член комітету бюджетного контролю Марта Андреасен обурена тим, що при фактах нецільового використання коштів Єврокомісія вимагає збільшення бюджету ЄС на 6%. "Їм потрібно більше грошей, аби пускати їх на вітер?" - обурюється пані Андреасен.
В ЄС вже сформувалась група країн, які підтримують пропозицію Великобританії не збільшувати бюджет Європейського союзу в 2011 р. на 6%. Окремі країни запропонували обмежитися зростанням на 2,91%, вважаючи більше збільшення недопустимим. "В часи жорсткої економії і урізування бюджетів для ЄС недопустимо бути ізольованим островом, що живе за власними правилами", - заявив прем'єр-міністр Чехії Петро Нечас. Дані аудиторів про нецільове використання коштів бюджету ЄС підсилюють позиції противників збільшення витрат європейського бюджету на 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас