Іноземним Інвесторам не потрібна Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземним Інвесторам не потрібна Україна

Казна та Політика
898
Як зазначає Борис Краснянський, керуючий партнер компанії PricewaterhouseCoopers в Україні, економісти відносно нашої країни дотримуються двох полярних точок зору: або вона вийде із кризи однією з останніх, або їй удасться прискоритися до двозначних темпів зростання, як у випадку з низкою інших країн, що розвиваються.
Другий сценарій можливий лише за умови, що конкурентоспроможність експорту зростатиме, а відносно залучення іноземних інвестицій проводитиметься грамотна державна політика. Адже високі темпи зростання нашої економіки в докризові роки підтримувала банківська система, яка активно видавала кредити підприємствам і населенню. Зараз банкіри розбираються із проблемними заборгованостями із цих самих кредитів , а нові кредити видають лише точково.
Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек зазначає, що заставою зростання української економіки найближчим часом будуть конкурентний експорт та іноземні інвестиції. При цьому перспективи країни він поки не вважає оптимістичними, враховуючи, що Україна зараз менш приваблива для інвестора не лише порівняно із Китаєм або Бразилією, але і з багатьма країнами в регіоні Східної Європи.
"Важко інвестувати при високих темпах інфляцію. А Україні до того ж потрібно покращувати умови для ведення бізнесу - систему оподаткування і регуляторну систему", - зазначає представник МВФ в Україні Макс Альєр.
Куусвек додає, що зараз для України важливі саме довгострокові інвестиції для посилення конкурентоспроможності ключових експортно орієнтованих галузей економіки. Адже із урахуванням того, що зараз світові тенденції вказують на можливість глобальних торговельних воєн, переможцями останніх стануть далеко не всі. Можливості посилення експортного потенціалу за рахунок постійної девальвації національної валюти обмежені, тому в довгостроковій перспективі виграють саме конкурентні експортери. "Для України важливо підвищити ефективність енергетичного сектора в цілому, що позитивно позначиться і на інших галузях економіки, у тому числі металургії. І, звичайно, якщо говорити про потенціал, то для України це агросектор", - підкреслює Андре Куусвек.
Американська ФРС зараз проводить експансивну грошово-кредитну політику, а капітал перетікає на ринки, що розвиваються. Але Україну це зачіпає значно менше. Начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб зазначає, що зараз з боку нерезидентів є попит на українські держпапери - ОВДП, ПДВ-облігації і єврооблігації. "Що стосується корпоративних паперів, то нові випуски облігацій наших емітентів нечисленні, і по ряду старих випусків все ще тягнуться дефолти. А вітчизняний ринок акцій малоліквідний", - говорить він. Для істотних припливів прямих інвестицій доки також немає передумов, адже гроші, які зараз розходяться по світу, - переважно короткострокові.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас