План комісії зі зменшення бюджетного дефіциту дозволить США заощадити 3,8 трлн дол за десять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План комісії зі зменшення бюджетного дефіциту дозволить США заощадити 3,8 трлн дол за десять років

Казна та Політика
249
Прийняття плану скорочення бюджетного дефіциту, який анонсувала створена президентом США Бараком Обамою спеціальна комісія, дасть країні можливість заощадити в найближче десятиліття 3,8 трлн доларів.
Як зазначає "РБК daily" із посиланням на попередні розрахунки комісії (остаточна версія плану буде запропонована 1 грудня), тотальна економія і збільшення податків дозволять США зменшити дефіцит бюджету з поточних 1,3 трлн до 400 млн доларів вже до 2015 року. Таким чином, влада країни перевиконає план із латання бюджетних дір, довівши рівень дефіциту до 2,2% від ВВП замість запланованих 3%. Згодом ці заходи сприятимуть поступовій виплаті державного боргу, що перевищує зараз 13,7 трлн доларів.
Передбачається, що 75% вивільнених коштів припаде на скорочення витрат бюджету, а 25% влада компенсує вже за рахунок підвищення податків, загальний обсяг яких зросте на 750 млрд доларів в найближчі десять років. Найбільшому скороченню піддадуться дискреційні витрати бюджету (понад життєво необхідних) - на них комісія пропонує заощадити 1,4 трлн доларів. Йдеться про істотне зменшення військових витрат, у тому числі про трилітнє замороження зарплат для військових, які не беруть участь в бойових діях, а також про звільнення приблизно 250 тис. контрактників. Більше затягнути пояси доведеться і працівникам держсектора - їх кількість буде зменшено на 10%, а зарплати зафіксовані на нинішньому рівні.
Заявлена програма вже піддалася жорсткій критиці з боку як республіканців, так і демократів. Найбільшу тривогу політиків викликали пропозиції з приводу податків. Планується істотно збільшити ставки податків на газ, приріст капіталу і дивіденди. Для того, щоб хоч якось збалансувати це збільшення, комісія має намір знизити прибутковий податок як для фізичних, так і для юридичних осіб. Для останніх його максимальний рівень буде знижений з нинішніх 35% до 26%. Проте платники податків все ж віддаватимуть більше: комісія пропонує ліквідовувати цілу низку популярних податкових пільг, наприклад із іпотечних позик для фізичних осіб.
Другим значним джерелом економії коштів стане скорочення фінансування програми Medicare (виплати лікарям, лікарням, юристам, страховим компаніям) і, отже, підвищення вартості медичного обслуговування.
"Сам по собі проект є хорошою спробою вирішити поточні фінансові проблеми США. Не дивлячись на велику кількість відмінних ідей, в його нинішньому вигляді він приречений на провал. Демократи будуть відстоювати недопущення скорочення соціальних програм, республіканці - військові програми. Обамі буде дуже складно знайти компроміс", - прокоментував "РБК daily" експерт Economist Intelligence Unit Стівен Леслі.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас