Ощадбанк просить грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк просить грошей

Казна та Політика
1100
Ощадбанк планує випустити дві серії облігацій обсягом 500 млн. грн. кожна. Термін погашення цінних паперів, за попередніми даними, складе два роки і п'ять років відповідно.
В Ощадбанку коментувати умови і терміни розміщення майбутнього випуску цінних паперів відмовилися. Але, за прогнозами аналітиків, діапазон відсоткової ставки складатиме від 12% до 14%, причому гроші будуть направлені переважно на кредитування.
"Враховуючи, що банк є державним (тобто із низьким ризиком дефолту порівняно з іншими корпоративними емітентами), його облігації повинні розміщуватися з невеликою премією до держоблігацій. Така премія складе 150-200 б.п. (1,5-2%), внаслідок чого прибутковість паперів, приваблива для інвесторів, може бути на рівні 13-14% річних", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку Україна" Олександр Печерицин.
Розмір ставки залежатиме і від наявності оферти із паперів (можливості запропонувати їх до дострокового викупу емітентом). "Якщо ми говоримо про облігацію із щорічною офертою, яким, мабуть, буде випуск з терміном обігу на п'ять років, індикативна прибутковість складе 13%", - вважає аналітик ДІК "Аструм Капітал" Сергій Фурса. В той же час, за його словами, на сьогодні ще не визначений обсяг попиту на дані цінні папери, і чи здатний буде андеррайтер банку згенерувати попит аж на 1 млрд. грн. (ім'я андеррайтера банком також не розкривається). "Ми не виключаємо, що частину випуску можуть викупити інші державні банки", - говорить Фурса.
Але в будь-якому разі основними покупцями паперів стануть нерезиденти. "Оскільки облігації Ощадбанка розглядатимуться як квазідержавні, можливо, що основний інтерес виходитиме від іноземних інвесторів, тим більше що ставки із ОВДП і ПДВ-облігацій на вторинному ринку вже досягли свого справедливого рівня прибутковості", - говорить Печерицин.
"Обсяг випуску на суму 1 млрд. грн. не можна назвати дуже великим. Наприклад, лише на останньому аукціоні Мінфіну із розміщення ОВДП інвестори подали заявки на суму більше 930 млн. грн., а такі аукціони відбуваються щонеділі", - стверджує аналітик боргових ринків ДІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. Нагадаємо, що зараз ОВДП активно викупляють саме нерези.
З тим, що 1 млрд. грн. облігацій ринок проковтне дуже легко, згодна і аналітик ДІК Dragon Capital Ольга Сливінська. За вересень-жовтень нерезиденти подвоїли свій портфель ОВДП до 9 млрд. грн. (на 4,4 млрд. грн.). До речі, комерційні банки збільшили портфель державних облігацій аж на 12 млрд. грн. (до 48 млрд. грн.). "Загалом 1 млрд. грн. - це не так вже і багато для українського ринку", - говорить Сливінська.
Після дворічної коми ринок корпоративних облігацій набирає обертів. До літа поточного року корпоративні емітенти повинні були платити більше 20% річних інвесторам для того, щоб скласти конкуренцію ОВДП (прибутковість була на рівні 15%). Це було дуже високою ціною, тому нових випусків корпоративних облігацій практично не було. Якість емісій, що з'являлися, залишала бажати кращого: емісії були переважно технічними.
На сьогодні ставки значно знизилися. Прибутковість в державному сегменті вже не настільки цікава, а значить, випуск облігацій став привабливішим способом залучення коштів для компаній. Втім, поки найбільший інтерес у інвесторів, безумовно, викликають квазісуверенні емісії.
До листопада розмістили внутрішні облігації або збираються розмістити такі компанії, як "Галичина", банк "Бізнес Стандарт", "Платинум Банк", залізниці "Придніпровська" і "Південна", "Укртелеком", Житомирський маслозавод, Глобинський м'ясокомбінат і "Хлібпром". Всі ці випуски - на суму більший 50 млн. грн. кожен.
"В основному суми випусків знаходяться на рівні 100-150 млн. грн. І зважаючи на надлишкову ліквідність в банківській системі, банки продовжують залишатися найбільшими гравцями на борговому ринку", - говорить аналітик ІГА "Сократ" Станіслав Гаркавих.
Втім, не дивлячись на те, що перші ознаки відновлення очевидні, воно буде досить повільним. "Деякі банки відновлюють кредитування, і вільних коштів поступово стане менше. Але в будь-якому разі раніше середини 2011 р. значного пожвавлення ринку корпоративного боргу можна не чекати", - говорить аналітик "Альфа-Банку" Євгенія Афоніна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас