Точка зору: Україна могла отримати кращі результати за Індексом відкритості бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Україна могла отримати кращі результати за Індексом відкритості бюджету

Казна та Політика
214
Цього року за Індексом відкритості бюджету Україна, хоч і посіла 19 місце серед 94 країн, могла отримати кращі результати, якби уряд оприлюднив піврічний звіт про виконання бюджету, посилив повноваження Рахункової палати під час аудиту бюджету та залучив громадськість до бюджетних слухань. Таку думку висловлюють експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).
"Результат України в Індексі відкритості бюджету за 2010 р. засвідчує, що влада надає громадськості суттєвий, але не вичерпний обсяг інформації про бюджет і фінансову діяльність центрального уряду впродовж бюджетного року. Наприклад, проекту бюджету України бракує інформації про вплив державної політики, про позабюджетні фонди, податкові пільги, непередбачувані і майбутні зобов'язання, а також про фінансові та інші активи. Навіть більше, Україна не готує бюджету для громадян - скороченої версії державного бюджету, зручної для використання пересічному українцеві, (востаннє документ було опубліковано 2006 р.), не публікує піврічних звітів про виконання бюджету, а також не надає в річному звіті вичерпної інформації про виконання бюджету", - вважають експерти.
"За даними опитування "Відкритий бюджет-2010", Верховна Рада (ВР) не має достатніх повноважень затверджувати внесені виконавчою владою зміни до бюджету впродовж бюджетного року та не проводить відкриті бюджетні обговорення. Рахункова палата не має належних каналів комунікації з громадськістю та практики звітування про заходи виконавчої влади з втілення рекомендацій аудиту", - стверджують в МЦПД.
"Незважаючи на високе місце України в рейтингу, абсолютне значення Індексу відкритості бюджету за 2010 (62%) досить низьке. Для його підвищення Україні необхідно: готувати та публікувати бюджет для громадян і піврічний звіт про виконання бюджету; надавати більше інформації у проекті бюджету та щорічних звітах про виконання бюджету; надати змогу громадськості свідчити під час бюджетних слухань; розширити повноваження ВР щодо внесення змін до бюджету; запровадити консультації між Кабінетом Міністрів і ВР під час підготовки законопроекту про бюджет", - підсумували фахівці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас