До банків проявлять тимчасову участь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До банків проявлять тимчасову участь

Казна та Політика
524
Банки, які затримують подачу звітності, можуть перевести в тимчасові учасники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і позбавити гарантій на нові депозити, погрозили вчора у фонді. Банкіри, які пережили статус тимчасових учасників, відзначають зниження довіри до них з боку роздрібних клієнтів в цей період. На їхню думку, загроза вживання санкції може серйозно підсилити дисципліну банків.
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) пригрозив банкам, які несвоєчасно надають йому звітність, переведенням в тимчасові учасники. Згідно з листом №03-8903/10, порушники повинні надати фонду звіти разом з листом-поясненням про причини затримки. "Порушення вимог ФГВФО є підставою для інформування Нацбанку про вживання ним заходів впливу і може бути підставою для переведення банку в категорію тимчасових учасників", - йдеться в документі. Банки-учасники зобов'язані передавати безпосередньо до фонду місячний баланс до 10 числа після звітного періоду або до 15 числа - через НБУ, звіт про вклади населення - до 15 числа, розрахункову суму регулярного внеску - до 1 березня і 1 вересня, річний аудиторський звіт - до 1 червня.
Згідно ст. 28 закону про ФГВФО, фонд не гарантує повернення депозитів, залучених установою в населення після переведення банку в категорію тимчасових учасників. Гарантована сума повернення зараз становить 150 тис. грн. Постійними учасниками ФГВФО є 171 банк, тимчасовими - 4. З них в двох працюють тимчасові адміністрації - в "Надра" і "Синтезі", а із Західінкомбанку і Інпромбанку адміністрація вже виведена. Багато установ, переведених останніми роками в тимчасові учасники, надалі ліквідовувалися. Банкам "Новий", "Національний кредит", "Преміум" і Фінансовий Союз Банк удалося відновитися як постійні учасники.
Банки, що мали часткові гарантії фонду, заявляють про зацікавленість в отриманні всіх гарантій. "Фактично весь цей час ми не залучали нові депозити, нам потрібно було розібратися із старими боргами, - говорить в.о. голови правління Західінкомбанку Максим Грішенко.- Все нові вклади поки не підпадають під гарантії фонду, але ми плануємо відновитися в статусі постійного учасника". Голова правління банку "Національний кредит" Павло Пащенко відзначає: "Будь-яка форма, окрім постійної участі, знижує довіру до банку.
Зараз люди грамотні, і якщо банк залишається наодинці з клієнтом без підтримки фонду, то мало хто довірить йому гроші. Ми мали право і залучали депозити. У той період до нас зверталися ті, хто вірив в банк, і старі клієнти. Ті, хто не мав стосунку до банку, депозити до нас не несли". Банкіри вважають, що загроза ФГВФО підвищить дисципліну банків-порушників. "Санкція стимулюватиме банки більш дисципліновано надавати звітність", - вважає Максим Грішенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас