Рубіні: Відновлення світової економіки розтягнеться на роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Відновлення світової економіки розтягнеться на роки

Казна та Політика
563
Сповільнення темпів економічного зростання розвинених країн в другій половині поточного року продовжиться наступного року і позначиться на ринках, що розвиваються, вважає професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.
"Відновлення розвинених країн йде досить динамічно, але крива відновлення носить U-подібний характер, оскільки має місце дуже велика частка позикових коштів. Відновлення розтягнеться на роки і швидкого зростання чекати не доводиться. Країни з ринками, що розвиваються, відновлюються швидше, проте відірватися від глобальних трендів не вийде - дуже сильні економічні зв'язки", - сказав він під час інвестиційного форуму, організованого групою компаній "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) в Києві у вівторок.
Рубіні пояснив, що стимули зростання економіки розвинених країн вже вичерпані: коректування запасів зроблене, фіскальні стимули перетворюються на "фіскальну перешкоду". При цьому, за його словами, відновлення розвинених економік може настільки сповільнитися, що не виключене виникнення другої хвилі рецесії (W-подібне відновлення).
За прогнозами експерта, зростання економіки США в 2010 році не перевищить 1%. "Безробіття зростає, збільшується бюджетний дефіцит, втрати банків у реальному секторі стає більшим, наростає валютна напруга. Все це відчуватиметься як рецесія, хоча технічно може нею і не бути", - пояснив Рубіні.
За оцінкою експерта, схожим чином складається ситуація в єврозоні: країни втрачають зовнішню конкурентоспроможність на тлі високої заборгованості і непродуктивного експорту, при цьому не вирішена проблема периферії єврозони, де існує ризик кредитної кризи і дефляції.
До країн, які стоять перед ризиком другої хвилі рецесії, Рубіні також відніс Японію.
Серед ринків, що розвиваються, експерт виділив як окрему групу Китай, Індонезію, Бразилію, деякі країни Близького Сходу і Латинської Америки, економіка яких, відновлюється по V-подібній кривій. За його словами, відновлення цих економік поки стійке, та спостерігається деякий перегрів, який надалі загрожує переоцінкою активів і надуванням "бульбашок", що може спровокувати рецесію.
До іншої групи країн Рубіні, що розвиваються, відніс найбільш слабкі і постраждалі від кризи економіки - країни Балтії, деякі країни Південної і Центральної Європи, у тому числі Україну. На думку експерта, міцність відновлення економіки цих країн залежить від їх власної політики у сфері управління фінансів, а також від глобальних економічних умов (відновлення в США, єврозоні). Він також вважає, що стійкішим відновлення цих країн зробить реформування вітчизняної економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас