Банк Горбаля йде на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Горбаля йде на дно

Казна та Політика
12947
На думку експертів, якби це переведення відбулося, то банк можна було б вивести із стану ліквідації і повернути власникам, головним з яких рахують губернатора Львівської області Василя Горбаля.
За словами джерела в центробанку, дирекція банківського нагляду НБУ в особі Ігоря Соркіна відмовляється дати дозвіл на операцію з переведення портфеля активів з Іпобанку в "Укргазбанк" на загальну суму близько 300 млн. грн. За словами чиновника, в держбанк планувалося передати кредити, забезпечені нерухомістю. У НБУ не уточнили, чиї конкретно кредити передавалися з ліквідовуваного банку в держбанк, проте нагадали, що трест "Київміськбуд-1 ім. Загороднього", що належить одному з акціонерів Укргазбанку Олексію Омельяненку, в розпал кризи 2008 р. здійснив переведення частини своїх рахунків на обслуговування з Укргазбанкк в Іпобанк.
Тоді співвласник Укргазбанку і мажоритарний акціонер Іпобанку Василь Горбаль говорив, що зроблене це для оптимізації структури активів більшого з фінустанов. На думку аналітика ІФ "Інтерфон" Вікторії Кернеш, якщо передача активів з балансу Іпобанку дозволить хоч якось очистити цю фінустанову, то банк цілком може бути виведений із стану ліквідації. "Можливо, колишні власники хочуть піти шляхом банку "Олімпійська Україна", в якого спочатку відкликали ліцензію і зупинили процес розрахунку з кредиторами, а потім - після виведення поганих активів - ліцензія була повернена", - говорить Кернеш.
У свою чергу джерела в Нацбанку стверджують, що реальних грошей у фінустанови зараз немає - тому і пропонується такий спосіб розрахунку. Коли грянула криза, Укргазбанк видав Іпобанку міжбанківських кредитів на суму близько 600 млн. грн. "Переведенням активів з банку в банк пропонувалося перекрити частину цього боргу, проте керівництво процес зупинило", - повідомляє джерело "i" в НБУ.
Отримати коментарі у ліквідатора банку Андрія Кияка не вдалося. Проте в Укргазбанку нам розповіли, що саме його керівництво виступає проти передачі активів Іпобанку в націоналізовану фінустанову. "Ходять чутки, що Анатолій Брезвін з поста глави правління Укргазбанку перейде на посаду заступника міністра фінансів, який займатиметься ДПАУ. Головою правління буде Валерій Тішков, який до цього працював в банку "Київ", - говорить представник банку, який побажав залишитися неназваним. У зв'язку з цією перестановкою, за його словами, керівництво не прийматиме жодних рішень, коли ж ротація відбудеться, може бути здійснене і переведення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас