ЦБ КНР підвищив ключову процентну ставку вперше з 2007 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ КНР підвищив ключову процентну ставку вперше з 2007 р

300
ЦБ Китаю підвищує з 20 жовтня ключову процентну ставку (за кредитами в юанях строком на 1 рік) на 0,25 процентного пункту - до 5,56%. Крім того, на стільки ж підвищується ставка по річних депозитах в юанях - до 2,5%, повідомляє Reuters з посиланням на Центробанк КНР. Рішення про підвищення ставок пов'язане із спробою уповільнити зростання інфляції і запобігти небажаним ефектам зростаючих цін на активи, повідомляє РБК.
Зазначимо, що останній раз до цього облікова ставка в Китаї підвищувалася майже три роки тому - в передкризовому 2007 р. А з вересня по грудень 2008 р. китайський ЦБ кілька разів знижував ставки в цілях стимулювання економіки.
Зростання споживчих цін в Китаї в серпні ц.р. склав 3,5% в річному численні, і економісти відзначають, що зростання інфляції у вересні могло прискоритися до 3,6%.
Економіст Nomura Роб Саббараман підкреслює, що, приймаючи в уваги темпи зростання інфляції, кредитування і золотовалютних резервів в Піднебесній, вирішення про підвищення ставки не стало несподіванкою. "З фундаментальної точки зору в країні з щорічним приростом ВВП в середньому на 10% облікова ставка має бути вище. Для того, щоб уникнути надалі "перекосів" в економіці, КНР слід поступово піднімати ставку", - вважає експерт.
Варто також відзначити, що вирішення ЦБ Китаю підвищити процентну ставку спровокувало зростання курсу долара на світовому валютному ринку FOREX і зниження фондових котирувань на міжнародних біржах. Інвестори позбавляються від цінних паперів і високодоходних валют, побоюючись, що ухвалене сьогодні рішення спричинить уповільнення темпів зростання китайської економіки - однієї з найбільших в світі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас