Тігіпко: Уряд України має намір ввести приватного інвестора в сектор теплоенергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Уряд України має намір ввести приватного інвестора в сектор теплоенергетики

Казна та Політика
211
Уряд України має намір ввести приватного інвестора в сектор теплоенергетики, повідомив віце-прем'єр, лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко.
"Зараз треба швидко знайти консультантів, які нам допоможуть розібратися з тепловою енергетикою", - сказав він на прес-конференції в Харкові в п'ятницю.
Тігіпко також додав, що це дуже "фондомістка і критична для країни галузь".
Крім того, за словами віце-прем'єра, вона вимагає докорінної модернізації, з чим держава самостійно не впорається.
"Сюди треба залучати приватні інвестиції", - додав Тігіпко.
Податкові канікули для деяких галузей не поліпшать підприємницький клімат в Україні
Введення податкових канікул для деяких галузей промисловості не вплине на поліпшення підприємницького клімату в країні в цілому, вважає управляючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко.
Так він прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" зроблену днями заяву віце-прем'єр міністра Сергія Тігіпка стосовно того, що Податковий кодекс поліпшить підприємницький клімат в країні, зокрема, за рахунок зниження ставок податку на прибуток і податку на додану вартість (ПДВ), а також шляхом введення 10-річних податкових канікул для легкої промисловості, суднобудування і готельного бізнесу
"Податкові канікули - це, швидше, знущання, з врахуванням того, хто їх зможе отримати. Адже в даному випадку пільги отримали галузі, які сьогодні перебувають у такому занепаді, що навряд чи могли б принести багато коштів для поповнення бюджету", - відзначив Сушко.
Окрім того, він звернув увагу, що чекати адекватних надходжень коштів від податку на прибуток не варто, навіть незважаючи на пропоноване зниження ставок цього податку.
Як пояснив Сушко, саме великі промислові підприємства були основними наповнювачами бюджету податком на прибуток підприємств. "А оскільки у багатьох з цих підприємств - маса накопичених збитків від курсових коливань, інших кризових чинників кінця 2008 року, то і значних надходжень даного податку уряд найближчими роками від них не чекає", - передбачив експерт.
Крім того, на думку Сушка, сьогодні очевидне бажання влади ввести систему тотального контролю над бізнесом і важелі впливу на нього. "Тому при підготовці Податкового кодексу була проігнорована більшість поправок, які пропонувалися в його проект з боку підприємців, опозиційних експертів і навіть президентом України", - передбачив він.
Так, відзначає Сушко, з прийняттям документа в його нинішній редакції "податкова за своїми можливостями стане дуже вагомим органом, а те, що вони вже зараз на місцях створили масу дискомфорту для бізнесу у зв'язку з неприйняттям "збиткової" звітності, говорить багато про що".
Як повідомлялося з посиланням на думку віце-прем'єра Сергія Тігіпка, Податковий кодекс поліпшить підприємницький клімат в Україні. За його словами, в новій редакції Податкового кодексу передбачено значне зниження тиску на підприємців. Так, податки на прибуток планується знизити з 25% до 19%. Значно зменшиться ПДВ. Для розвитку легкої промисловості, суднобудування і готельного бізнесу також передбачена нульова ставка на прибуток терміном на 10 років.
Він заявив, що над вдосконаленням Податкового кодексу працюють представники Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, Ради роботодавців України, а також провідні економісти процвітаючих країн. В той же час, на думку Тігіпка, критика проекту Податкового кодексу часто неконструктивна.
Окрім того, відзначив віце-прем'єр, працювати над головним фіскальним документом повинні професіонали.
Розроблений урядом проект Податкового кодексу 7 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні.
Документ, зокрема, передбачає поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 16%: у 2011-2012 роках вона скоротиться до 19%, в 2013-2014 - до 18%, в 2015 - до 17%, а в 2016 - до 16%. Ставку податку на додану вартість також передбачається знизити - з 20% до 17% з 2014 року.
Окрім того, проектом пропонується на 10 років ввести нульову ставку на оподаткування прибутку підприємств легкої промисловості, суднобудування і готельного бізнесу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас