ВВП Греції у ІІ кварталі ц.р. зменшився на 1,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Греції у ІІ кварталі ц.р. зменшився на 1,5%

Казна та Політика
228
ВВП Греції зменшився за підсумками II кварталу поточного року сильніше, ніж очікувалося, - на 1,5%. Такі дані надало сьогодні статистичне бюро країни (ELSTAT). При цьому в річному обчисленні грецька економіка зменшилась за звітний період на 3,5%, повідомляє РБК.
В опублікованому сьогодні прес-релізі ELSTAT також наводиться переглянутий показник за I квартал, за яким ВВП Греції за перші три місяці поточного року зменшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 2,3%.
Таке помітне зниження ВВП пов'язане із значним скороченням держвитрат (Греція проводить програму жорсткої економії, намагаючись зменшити дефіцит бюджету). В той же час поліпшення показників балансу зовнішньої торгівлі частково згладило вплив вищезазначеного чинника, зазначається в повідомленні ELSTAT.
За оцінками аналітиків, надані статистичних бюро дані свідчать про поглиблення рецесії в економіці країни на тлі боргової кризи і посилення фіскальної політики. При цьому експерти зазначають, що ситуація може погіршитись, оскільки програма фіскальної консолідації, що проводиться урядом країни, ще матиме негативний вплив на споживчі витрати. За прогнозом аналітиків, за підсумками поточного року грецький ВВП зменшиться на 3,5%.
Нагадаємо, в травні Греція домовилася з Євросоюзом і МВФ про надання їй фінансової допомоги на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування за пільговими ставками - значно нижче ринкових. Це буквально витягнуло Грецію з боргової "прірви". Перший кредитний транш в рамках програми міжнародної фінансової допомоги був отриманий Грецією в травні на суму 20 млрд євро.
Натомість Афіни зобов'язані запровадити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту, який досяг за підсумками минулого року рекордні 13,9% від ВВП.
Грецькі "заходи суворої економії" включають підвищення податків і акцизів, замороження окладів держслужбовцям, зменшення "тринадцятих" зарплат та ін. Ці заходи викликали запеклий опір з боку населення країни. Проте, судячи із цифр грецького уряду, програма "суворої економії" приносить свої плоди: у I півріччі бюджетний дефіцит уряду вдалось зменшити на 45% в річному обчисленні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас