Преса: Податок на користь ЄС - не дуже вдала ідея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Преса: Податок на користь ЄС - не дуже вдала ідея

Казна та Політика
472
Німецькі друковані ЗМІ коментують пропозицію комісара ЄС з бюджету і фінансового планування Януша Левандовського ввести для громадян країн Євросоюзу особливий податок, який повинен надходити безпосередньо до скарбниці ЄС. Так, газета Die Welt пише:
Януш Левандовський, комісар ЄС з бюджету, хоче ввести особливий податок, який громадяни країн Євросоюзу платили б безпосередньо до скарбниці ЄС. Це, на його думку, підвищить незалежність європейських структур від національних урядів.
Іншими словами, Єврокомісія просто хоче більше грошей, адже вона не збирається відмовлятися від податку на додану вартість, митних зборів та інших доходів. Щоправда, Левандовський пообіцяв, що в цьому випадку можуть бути зменшені суми, що отримуються ЄС з бюджетів країн Євросоюзу. При цьому в інтерв'ю газеті він чесно визнав, що всі дані варіанти в результаті означатимуть збільшення фінансового навантаження для громадян країн ЄС.
Це не дуже вдала ідея, оскільки чисельність населення деяких європейських держав нестримно зменшується, що, природно, не залишиться без наслідків для сфери податкових надходжень. А якщо вже фінансова свобода виявляється обмеженою, то і державні витрати слід скорочувати, а не збільшувати.
Адже всі чиновники на регіональному, національному і європейському рівнях фінансуються платниками податків, які працюють в приватному секторі. А якщо цих платників податків стає менше, то потрібно скорочувати і бюрократію. Утримання держави має стати дешевшим. У Брюсселі, мабуть, ще не розуміють цього простого взаємозв'язку між демографією і державними витратами.
Це дійсно прекрасна тема для обговорення, коли більше нічого обговорювати. Комісія ЄС хоче обкласти громадян країн Євросоюзу особливим податком, аби таким чином фінансувати свої витрати. Податок на користь ЄС? Тут можна бути упевненим в обуренні німців, багато з яких і так з великою недовірою ставляться до єврократів.
Боргова криза змусила уряд Німеччини відмовитися від обіцяних знижень податків і прийняти додаткові заходи економії. Саме тому пропозицію ввести податок на користь ЄС німці можуть сприйняти лише як злий жарт. Втім, при найближчому розгляді виявляється, що ідея не така вже погана.
Німці вже сьогодні активно фінансують ЄС. Цього року, наприклад, кожен громадянин Німеччини внесе 260 євро до брюссельської скарбниці. Він просто цього не помічає, оскільки суму в 20 мільярдів євро уряд Німеччини переводить безпосередньо Євросоюзу - при тому, що загальний бюджет ЄС складає трохи більше 120 мільярдів євро.
Податок на користь ЄС свідчив би про значення, яке мали б рішення Брюсселю. Тим більше що питання про те, як німцям жити, давно вже вирішуються не в бундестагу і не в ландтагах, а на європейському рівні. Тільки шкода, що громадяни в ухваленні цих рішень не беруть участі. Вони ігнорують вибори до Європарламенту, в якого сьогодні більше повноважень, ніж у національних парламентів. Тому необхідність розщедрюватися, можливо, змусить їх брати участь в процесах ухвалення рішень у ЄС.
Комісар ЄС Левандовський знов зажадав ввести прямий податок на користь ЄС, тобто в Євросоюзу має бути власне джерело доходів. Ця вимога Єврокомісії стала вже традиційною. Традиційною, правда, стала і категорична відмова таких країн, як Німеччина і Великобританія, що володіють значним впливом в ЄС. І цього разу немає жодних шансів, що ця вимога буде виконана.
Втім, роздратування викликає навіть не те, що при введенні такого податку ігноруються принципи демократичної законності. Ця вимога свідчить про те, що Єврокомісія не здатна внести нічого нового до давно назрілих дебатів про реформу бюджету ЄС.
Своєю пропозицією Левандовський продемонстрував повну відсутність раціональних ідей і повну втрату зв'язку з реальністю. Чому це Єврокомісія, як щось само собою зрозуміле, приділяє особливу увагу освоєнню нових джерел доходів? Адже абсолютно очевидно, що перевірці слід було б піддати в першу чергу графу витрат ЄС. Особливо в часи, коли всюди доводиться економити.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас