"Ъ": Від гарантії до ліквідації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Від гарантії до ліквідації

Казна та Політика
921
У розпорядженні газети "КоммерсантЪ" виявився проект закону "Про гарантування вкладів фізичних осіб", який замінить чинний закон про ФГВФО і наділить фонд новими повноваженнями. Розроблений НБУ документ погоджений з урядовими відомствами і після врахування правок Міжнародного валютного фонду буде внесений до Верховної ради. Одним з основних завдань ФГВФО стане "виведення банків з ринку". "МВФ вимагає, аби в законі були конкретизовані ознаки проблемності банку, які мають бути прив'язані до розміру капіталу, - розповів заступник голови НБУ Василь Пасічник.- Ми максимально спростимо ці ознаки, їх буде не більше двох".
Документ передбачає, що після проведення чергової перевірки будь-якого банку, що залучає вклади населення, фонд зможе звернутися до НБУ з клопотанням про визнання його неплатоспроможним. Регулятор повинен прийняти таке рішення або відхилити його протягом 30 днів. Наступного дня після визнання банку неплатоспроможним або проблемним ФГВФО призначає до нього свого тимчасового адміністратора і починає виведення установи з ринку. Фонд зможе клопотатись про переведення банку під свою відповідальність навіть в разі надання фонду недостовірної регулярної інформації або ухилення від сплати внесків. Тимчасова адміністрація призначається на 6 місяців, до системоутворюючих банків - на 12 місяців. З адміністративної ради ФГВФО виключать асоціацію банків (зараз входить президент АУБ Олександр Сугоняко). Сума гарантованого відшкодування не зміниться - 150 тис. грн.
Законопроект вводить поняття "Перехідний банк", який створюється ФГВФО у вигляді публічного акціонерного товариства на базі проблемної установи. Уповноважеі особи фонду переводитимуть до нового банку всі активи і пасиви і здійснюватимуть деномінацію акцій. ФГВФО самостійно вирішуватиме, продавати проблемний банк на аукціоні новому інвесторові або проводити його через процедуру перехідного банку, який звільнений від виконання нормативів НБУ. При покупці банку інвестор зможе отримати від ФГВФО фінансову допомогу повторно.
Ця реформа дозволить підвищити ефективність банківського нагляду в частині повернення грошей, витрачених фондом на видачу вкладів фізособам. "Закон дасть можливість оптимізувати терміни ухвалення рішень із санації банків і їх реалізації, - вважає пан Пасічник.- З'являється гравець, який об'єктивно зацікавлений в оптимізації ліквідаційних процедур і буде найбільш ефективно вести ці процедури". На його думку, фонд не дозволить своїм підлеглим виводити з банків активи на користь акціонерів, як це було в банках "Європейський" і "Національний стандарт". "Все це підвищить довіру до банківської системи, збільшить надходження депозитів і видачу кредитів за ставками нижче сьогоднішніх", - упевнений заступник голови НБУ.
Експерти підтримують ініціативи регулятора. "Фонд виплачує відшкодування зі своїх авуарів і повинен стежити за тим, аби цих авуаров вистачало", - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець. Серед ризиків реформи фонду він називає відсутність у ФГВФО професіоналів, здатних ефективно вести санацію системних банків. "Над цим процесом є величезні інтереси і витає величезний непрофесіоналізм, - вважає він.- Для виконання такої роботи потрібні практичні навики, а ніхто з професіоналів не погодиться убити два-три роки на те, аби звести баланси проблемних банків до нуля". Радник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк упевнений, що навіть при швидкому прийнятті закону парламентом, цього року фонд не зможе зайнятися продажем банків, що сануються: "Для проведення цих процедур потрібні час і досвід, яких у представників фонду немає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас