Для МВФ програма Януковича недостатньо конкретна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для МВФ програма Януковича недостатньо конкретна

Казна та Політика
618
Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Світовий банк (СБ) під час презентації Програми економічних реформ України на 2010-2014 рр. закликали український уряд до деталізації економічних реформ, а в їх реалізації ставити перед собою більш амбітні цілі.
Як передає кореспондент УНІАН, під час презентації Програми представник МВФ в Україні Макс Альєр, зокрема, сказав: "Рекомендації є дуже узагальненими для того, щоб гарантувати, що вони забезпечать вирішення існуючих проблем. Важливо щоб деталізований план дій додатково підсилював етапи реформ, які подані в цьому звіті, серед іншого, пропонуючи більш амбітний план-графік імплементації реформ". Він зазначив, що мета зменшувати на 1% в рік дефіцит Держбюджету не досить амбітна, а в результаті такого підходу державний борг продовжуватиме збільшуватися.
Говорячи про плани української влади в боротьбі з високим рівнем інфляції, Альєр сказав: "Оскільки показник інфляції за 12 місяців вже вимірюється однозначним числом, його скорочення до 5-6% до 2014 року здається не дуже амбітною метою. В цьому випадку показник інфляції повинен сам по собі складати мету, а не розглядатися як індикатор успіху".
Як про недостатньо амбітний план представник МВФ також висловився і відносно реформ енергетичного сектора і пенсійної системи.
Крім того, Альєр підкреслив, що деталізований план дій повинен встановлювати чіткі пріоритети в здійсненні реформ і послідовність реформ, спрямовану на реалізацію цієї програми в найкоротший строк.
Також, за його словами, необхідно оцінити, в яку суму обійдуться реформаторські заходи для бюджету країни. "Запровадження деяких реформ призведе до збільшення витрат бюджету, зокрема, в короткостроковій перспективі. В рамках розробки детального плану дій можна було б визначити ці заходи і запропонувати компенсуючі кроки", - сказав Альєр.
У свою чергу голова представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер в цілому позитивно охарактеризував цілі і завдання Програми, при цьому відзначивши, що багато в чому його висновки співпадають із пропозиціями МВФ.
"Існує кілька сфер, в яких поставлені цілі недостатньо амбітні. Зокрема, реформа пенсій, реформа тарифів на енергоносії і реформа адресної допомоги. На нашу думку, ці реформи потрібно запроваджувати значно швидше, ніж це закладено в Програмі", - сказав Райзер.
Як повідомляв УНІАН, сьогодні Президент України Віктор Янукович оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ в Україні.
Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при Президентові України, реалізовуватиметься в три етапи: 2010 рік, 2011-2012 рр. і 2013-2014 рр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас