Барак Обама програв перший раунд фінансової реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Барак Обама програв перший раунд фінансової реформи

Казна та Політика
575
Сенатори-республіканці зуміли заблокувати розгляд законопроекту про фінансову реформу в США. Цей документ, такий важливий для адміністрації президента Барака Обами, містить в собі низку пропозицій, здатних, на думку Республіканської партії, лише ускладнити благополучний розвиток американських компаній.
Для старту слухань з приводу законопроекту висловитися "за" на голосуванні в понеділок мали 60 з 100 сенаторів, проте підсумок голосування - 57 "за" і 41 "проти". Правда, це далеко не остання спроба проштовхнути проект: голосування по ньому може бути ініційоване мало не щодня.
Раніше політичні противники зуміли домовитися щодо низки питань, проте за трьома головними пунктами на компроміс ніхто йти не хоче. Найбільш гострі дискусії розгорнулися довкола складних похідних фінансових інструментів, ринок яких, згідно з законопроектом, має сильно перетворитися. Зокрема, банки, які ведуть активну діяльність на фінансових ринках, будуть позбавлені можливості користуватися "дисконтним вікном" ФРС: для отримання доступу до дешевих грошей банкам доведеться продати свої інвестиційні підрозділи. Більше того, закон передбачає суворішу регуляцію всього ринку похідних фінансових інструментів із забороною здійснювати торги для багатьох традиційних учасників.
Ця ініціатива викликала найбільший опір крупного американського бізнесу. Одним з основних лобістів тут став мільярдер Уоррен Баффет, який умовив сенатора від штату Небраска Бена Нельсона внести декілька змін до законопроекту. Згодом ці зміни були знехтувані, внаслідок чого демократ Нельсон був змушений проголосувати проти реформи.
Потопити законопроект в чинній редакції намагаються багато акул бізнесу. За даними New York Times, понад 130 американських компаній різних секторів найняли лобістів з метою заблокувати старт реформи. У їх числі, наприклад, компанія Mars, що активно використовує деривативи для хеджування зміни ціни на цукор і шоколад для своєї продукції.
Серйозне занепокоєння викликає і створення нового регулятора, який покликаний захищати інтереси банківських клієнтів. Існує думка, що її створення разом з виділенням ще одного інституту, що стежить за системними ризиками в економіці, створить сильні бюрократичні перепони на шляху розвитку банківського сектора. "Ми не повинні вводити такий наглядовий режим, який лише поверхнево зачіпає існуючі проблеми і в той же час не дозволяє нашим ринкам капіталу залишатися одними з самих процвітаючих у всьому світі", - упевнений член Республіканської партії сенатор Джадд Грегг.
Нарешті, яблуком розбрату стало створення спеціального фонду з активами у розмірі 50 млрд дол. Передбачається, що ці кошти будуть використані для "м'якого і акуратного" банкротства крупних компаній, чий колапс може дестабілізувати ситуацію на всьому фінансовому ринку. Деякі експерти вважають, що подібний інститут лише заохотить банки нарощувати свої ризиковані операції, адже в разі проблем їм завжди буде протягнута рука державної допомоги.
Втім, аналітики вважають, що компроміс можливий. "Республіканці насправді вже змирилися з тим, що буде створений новий регулятор. Через скандал з Goldman Sachs на них зараз чиниться дуже великий тиск. В той же час недолік часу змусить демократів відмовитися від ідеї створення фонду для банкротств крупних компаній, - сказав РБК daily аналітик Economist Intelligence Unit Стівен Леслі. - Що стосується ринку деривативів, то тут за рахунок прийняття низки поправок в законопроекті політикам удасться знайти компроміс. Мені здається, що на остаточне узгодження реформи піде близько місяця".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас