Потенційна криза в Китаї може спровокувати обвал у всьому регіоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потенційна криза в Китаї може спровокувати обвал у всьому регіоні

Казна та Політика
1044
Економічне зростання в Китаї в найближчому десятилітті сповільниться до 2% після того, як луснуть "мильні бульбашки" на китайських ринках активів, що може призвести до рецесії у всьому Азійсько-Тихоокеанському регіоні, прогнозує професор економіки Гарвардського університету Кенет Рогофф.
"Неможливо прожити десятиліття без перебоїв в економічному циклі, - заявив Рогофф, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду, на економічному форумі в Токіо. - Ми зрозуміємо, наскільки важливий Китай, лише після того, як це станеться. Криза викличе рецесію у всіх країнах, що оточують Китай, і матиме страхітливі наслідки для експортерів сировини в Латинській Америці".
Активне зростання в Китаї, який, як очікується, цього року випередить Японію і вийде на друге місце в світі за обсягом ВВП, сприяло виходу світової економіки з найглибшої рецесії в післявоєнний час. Проте рекордні обсяги кредитування, зліт цін на нерухомість і прискорення темпів зростання економіки призвели до формування "мильних бульбашок" на всіх ринках активів, що спонукало уряд Китаю почати вихід з програм стимулювання, запущених в розпал кризи.
"Їх реакція на останню фінансову кризу підвищила ризики формування кредитної бульбашки в економіці", - сказав Рогофф, який у 2008 році передбачив крах найбільших американських банків. Торік він опублікував дослідження "This Time is Different", котре розкриває історію фінансових криз в 66 країнах.
Китай в 2008 році знизив відсоткові ставки, виділив 4 трлн юанів ($586 млрд) на стимулювання економіки і скасував квоти на банківські кредити.
Рогофф не упевнений в тому, які саме чинники спровокують прорив "бульбашок" і покладуть початок обвалу китайської економіки. На думку економіста, швидше за все, спад почнеться з ринку нерухомості, який "є найпоширенішим джерелом кризових явищ".
Темпи зростання ВВП Китаю сповільняться до 2-3% на "невизначений і дуже хворобливий період", який, за приблизними оцінками, продовжиться близько року, вважає експерт. Водночас китайська криза не виллється у "втрачене десятиліття", як це було в Японії, і загалом в цьому столітті економіка Китаю активно розвиватиметься, додав він.
"Говорять, що в Китаї не буде фінансової кризи, оскільки у них планове господарство, висока норма заощаджень, величезні запаси робочої сили і тому подібне. Але я вважаю, що фінансова криза в Китаї одного дня все-таки станеться", - зазначив Рогофф.
В IV кварталі ВВП Китаю виріс на 10,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року. Світовий банк чекає, що китайська економіка збільшиться на 9% в 2010 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас