"Ъ": Державним фінансам загрожує дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Державним фінансам загрожує дефолт

Казна та Політика
4428
Ручне управління 50% витрат держбюджету в 2009 році привело систему державних фінансів до технічного дефолту, заявив глава Рахункової палати Валентин Симоненко. За його даними, на 1 січня на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) було всього 1,7 млрд грн., тоді як обсяг зобов'язань Держказначейства перевищував цю суму в 15 разів - 25,4 млрд грн. На початок лютого розрив між обсягом вільних коштів (2,4-2,5 млрд грн.) і зобов'язаннями держави зріс ще на 2 млрд грн. Борг перед бюджетними розпорядниками, кошти яких знаходяться на ЄКР, досяг 28,3 млрд грн.
"Основні причини такого стану справ - незаконне кредитування 'Нафтогазу' і фінансування Пенсійного фонду, яке в 2009 році здійснювалося з порушенням Бюджетного кодексу і закону 'Про держбюджет'", - підкреслив чиновник.
В уряді не вважають стан ЄКР катастрофічним, а заяви Рахункової палати, підконтрольної Верховній раді, назвали "політичним надуванням щік". "Головне - не залишки на казначейському рахунку, а які обороти проходять через нього. Наприклад, у вас в гаманці було 200 грн., а залишилося 100 грн. Але протягом місяця ви отримали 5 тис. грн. зарплати і витратили її. Ця заява - маніпулювання цифрами", - сказав радник першого віце-прем'єра Володимир Рябошлик.
З висновками аудиторів згодні в секретаріаті президента. За словами керівника головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Романа Жуковського, на рахунках Держказначейства з врахуванням економічної ситуації мають бути перехідні залишки на суму не менше 15 млрд грн.: "Як правило, вважають, що на ЄКР має бути половина місячної норми виплат Пенсійного фонду - 7 млрд грн. Також на ЄКР є гроші місцевих бюджетів, які на 1 січня не використали 8,4 млрд грн. за 2009 рік". Крім того, на ЄКР повинні знаходитися 800 млн грн., внесені як застава двома учасниками приватизації Одеського припортового заводу, а також 3 млрд грн., отримані від продажу Японії парникових квот.
Чіткого рецепту вирішення цієї проблеми в Партії регіонів, що претендує на формування уряду, доки немає. Один з кандидатів на посаду прем'єр-міністра при президентові Вікторі Януковичу - Микола Азаров - минулого тижня заявив, що для нормальної роботи Держказначейства залишки на його рахунку мають складати 10 млрд грн. Проте він не сказав, яким чином збільшити доходи держбюджету та акумулювати на ЄКР 10 млрд грн. Вчора Азаров на дзвінки не відповідав. Його помічник Віталій Лук’яненко уточнив, що першочергові завдання нової влади - припинити неефективне використання бюджетних коштів і прийняти держбюджет на 2010 рік.
"Сьогодні повністю розбалансована фінансова система країни і, щоб визначити глибину проблеми, необхідний її моніторинг і аудит. Це проблема нової коаліції і Партії регіонів. Тому на поточному пленарному тижні ми будемо вимагати створення комісії з розслідування ситуації у фінансовій і бюджетній сферах країни. Лише потім можна говорити про конкретні дії", - сказав заступник голови комітету Верховної ради з питань бюджету Олександр Пеклушенко (Партія регіонів).
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас