Міністри ЄС тиснуть на Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри ЄС тиснуть на Грецію

Казна та Політика
829
Міністри Євросоюзу хочуть покарати Афіни за доведення країни до фіскальної кризи, котра загрожує стабільності сусідніх держав, і за надання неправдивої статистики.
Наприкінці 2009 р. над Грецією замайоріла примара дефолту. Дефіцит бюджету країни виявився роздутий до 12,7% за максимально дозволених у Євросоюзі 3%, а державний борг перевищив $450 млрд., або 120% ВВП. Це стало причиною зниження міжнародних кредитних рейтингів країни, а також появи ринкових спекуляцій про вірогідну відмову Афін платити за рахунками і про можливий вихід Греції із складу 16 держав єврозони.
"Доля одного - це доля всіх. Ситуація в Греції негативно впливає на інші країни Євросоюзу. Побоювання інвесторів, що Греція та інші європейські країни страждатимуть від бюджетного дефіциту, руйнують вартість євро і знижують урожаї виручки з облігацій", - повідомив на вчорашній прес-конференції комісар ЄС з економіки та грошово-кредитної політики Хоакін Альмунія. Вчора курс євро знизився ще на 0,8% проти долара - до $1,426/EUR1, після того, як рейтингове агентство Fitch заявило про серйозну невпевненість в готовності уряду Греції реалізувати свої обіцянки щодо впорядковування бюджету.
На минулому тижні Греція під тиском колег із Євросоюзу презентувала амбітний трирічний план, спрямований на зменшення дефіциту бюджету до 8,7% в 2010 р. з подальшим його зниженням до 2,8% в 2012 р. Проте ці обіцянки не вразили фінансових міністрів ЄС, які зібралися у вівторок в Брюсселі, аби обговорити методи впливу на політику Афін. За свідченням міністра фінансів Швеції Андерса Борга, лідери Євросоюзу розсердилися через те, що оцінці реальної ситуації і результативним діям з її поліпшення заважає те, що урядом Греції надається статистика, яку не можна назвати інакше ніж шахрайською.
"Ми повинні визначити, які заходи, зроблені греками, діють. Нам потрібна статистика, якій ми можемо довіряти, і ми повинні бачити реальні кроки, направлені на зміцнення бюджету. Греція повинна розуміти, що ніхто їй не допоможе, окрім неї самої. У неї немає підстав чекати якоїсь допомоги ззовні", - заявив журналістам міністр фінансів Фінляндії Йіркі Катайнен.
За даними агентства Reuters, куратори Євросоюзу вирішили узяти Грецію під суворий контроль: через декілька тижнів Європейська комісія приготує список рекомендацій для цієї країни щодо зменшення бюджетного дефіциту до 3%. Це завдання має бути виконане до 2012 р.
Також Єврокомісія визначить санкції, якими вже в червні 2010 р. будуть покарані Афіни в разі недотримання рекомендацій. За правилами Євросоюзу країна може бути оштрафована на суму до 0,5% ВВП на рік. Додатково Греція може бути відрізана від отримання коштів із структурних фондів ЄС і від кредитів Європейського інвестбанку. Проте уряд цієї країни обіцяє виправити ситуацію в найкоротші терміни.
"Вирішення дуже серйозних проблем ми почнемо із необхідних заходів для відновлення довіри до грецької статистики. Наші плани щодо зменшення бюджетного дефіциту амбітні, але реалістичні, і я абсолютно упевнений, що населення Греції підтримає заходи зі скорочення бюджетних витрат. До кінця лютого уряд презентує парламенту податкову реформу", - заявив вчора міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас