У США нове мегабанкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США нове мегабанкрутство

Казна та Політика
19909
Найбільша компанія-кредитор малого і середнього бізнесу Commercial Investment Trust (CIT Group ) подала до суду позов про добровільне банкрутство.
Банкрутство цієї компанії стане п'ятим за масштабами в історії США після інвестбанку Lehman Brothers в 2008 р., банківського холдингу Washington Mutual в 2008 р., телекомунікаційної компанії WorldCom в 2002 р. і автомобілебудівної корпорації General Motors в 2009 р.
За допомогою процедури банкрутства кредитний гігант розраховує провести реструктуризацію боргів, зменшивши їх на $10 млрд. При загальному капіталі компанії в $71 млрд. борги CIT Group складають $65 млрд. Близько $10 млрд. боргу банку потрібно повернути в 2010 р., проте отримати такі гроші без процедури банкрутства є надважким завданням в умовах кризи, коли американці, що втратили платоспроможність, відмовляються виплачувати узяті в CIT Group кредити. Два роки тому банк розширив видачу кредитів ненадійним позичальникам, внаслідок чого зіткнувся з масовими неповерненнями.
Компанію не врятували від краху ні трьохмільярдна допомога утримувачів облігацій, ні отриманий в грудні 2008 р. державний кредит в рамках антикризової програми TARP розміром $2,33 млрд., який, швидше за все, влада буде вимушена списати в результаті банкрутства. Не поталанило також акціонерам CIT, які фактично втратили свої кошти. Їм почнуть повертати капітал лише після того, як станеться розрахунок з кредиторами, і за оцінками експертів, їх доля в знов створеній компанії не перевищуватиме 2,5%.
В плюсах, можливо, виявляться тримачі облігацій CIT Group. Вони отримають нові звичайні акції компанії і зможуть обміняти $30 млрд. боргових паперів на нові облігації, знижені в ціні до 70% номіналу, із збільшеним терміном погашення. Схема, за якою збираються призвести до банкрутства CIT Group, називається "Предупакованим банкрутством", при якому компанія має згоду 90% тримачів боргів і всі необхідні кошти на проведення швидкої реорганізації. Керівництво банку збирається вже до кінця року врегулювати всі питання, пов'язані з банкрутством, і продовжити свою діяльність.
"Рішення виконувати розроблений план реорганізації дозволить CIT продовжувати кредитування малого і середнього бізнесу, що зараз украй важливе для економіки США", - заявив глава CIT Group Джеффрі Пік. На думку аналітиків, банкрутство CIT навряд чи дуже погіршить ситуацію з обсягами кредитування, оскільки роль цього банку в ході кризи сильно обмежувалась. За даними Управління малого бізнесу США, кількість позик, виданих банком, скоротилася з 1589 на суму $873 млн. в 2007 р. до 142 на суму $105 млн. в 2009 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас