"Ъ": Банк "Надра" назвав своїх боржників поіменно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк "Надра" назвав своїх боржників поіменно

Кредит&Депозит
17740
Банк "Надра" пішов на безпрецедентне порушення прав своїх клієнтів і розкрив конфіденційну інформацію про проблемних позичальників. Посилаючись на указ президента Віктора Ющенка №813 від 8 жовтня, банк на своєму сайті обнародував списки 42 тис. позичальників - фізичних осіб, малого і середнього бізнесу, корпоративних клієнтів, - що мають прострочену заборгованість. Установа розголосила назви і організаційно-правову форму компаній, а також прізвища, імена і по батькові своїх клієнтів.
В тексті указу немає вимоги або дозволу банкам, в які введена тимчасова адміністрація, робити таку інформацію публічною. Згідно з документом, банки можуть створювати реєстри недобросовісних позичальників і щонеділі інформувати громадськість про стабілізацію ситуації в установах. Намір зобов'язати Нацбанк оприлюднити списки неблагонадійних позичальників пан Ющенко висловив тільки усно на зустрічі 7 жовтня з позичальниками і керівниками банку "Надра" і Укрпромбанку.
Загальний борг позичальників перед банком "Надра" складає 8,5 млрд грн., з них 6,4 млрд грн. винні корпоративні клієнти, 658 млн грн. - малий і середній бізнес, 1,5 млрд грн. - населення. У списку боржників "Надра" опинилися 283 компанії, 106 з яких банк пов'язує з різними бізнес-групами.
Найбільше число боржників виявилося в групі Іллі Сегаля (22 компанії), якого учасники ринку раніше називали співвласником банку "Надра", і в групі "Континіум" Ігоря Єремєєва (11). Заборгованість перед банком на 1 жовтня також мали ВАТ "Толіман ЛТД" Вадима Альперіна (вважається власником судна Faina); ПП "Квадро" (торгівля олійними культурами) Олега Гринька; ТОВ "Гранітний кар'єр" і ТОВ "ТД 'Демидівський кар’єр'", що входять до групи Володимира Галицького (глава Державної служби зайнятості) і Володимира Майстришина (депутат Верховної ради IV скликання); експортер зернового і олійного насіння ТОВ "Рудіс" групи Віталія Бабича; ЗАТ "Райз" аграрної групи Віталія Цехмістренка; ТОВ "Вільний вітер" співвласника торгівельного центру "Метроград" Мстислава Скоробогатова. У прес-службі "Надра" не змогли уточнити, 6,4 млрд грн. винні всі 283 компанії чи підприємства є злісними боржниками.
Ст. 60 закону "Про банки і банківську діяльність" відносить до банківської таємниці інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи-клієнта банку і його комерційної діяльності. Тому обнародування списків є прямим порушенням, вважають юристи. "Банки можуть обмінюватися такою інформацією між собою, створювати реєстр кредиторів, але називати прізвища людей, повідомляти, що у них прозміщений договір з банком і є прострочені зобов'язання, означає порушувати банківську таємницю, - говорить почесний президент юридичної компанії Jurimex Даніл Гетманцев. - Це є карним злочином, і позичальник може подати заяву в прокуратуру про порушення стосовно банку кримінальної справи".
Деякі позичальники вже розглядують можливість подачі позову. "Ми ведемо переговори про реструктуризацію боргу. Думатимемо і про позов до банку", - повідомив голова правління ЗАТ "Корвет" Віктор Желвак. Інші позичальники здивувалися, дізнавшись про свою появу в списку боржників. "Банк не інформував нас про цей список. Ми співробітничаємо з ними з 2002 року і за цей час залучили кредити на $10 млн, - заявив фінансовий директор групи компаній "Вінніфрут" (виробник соків) Леонід Безручко. - 97% боргу ми повернули, залишилося $350 тис. Ми не такий крупний боржник, щоб потрапити до чорного списку".
Частина клієнтів і зовсім не відмовлялися від погашення боргів. На Чернігівському заводі будівельних матеріалів повідомили, що ведуть переговори про реструктуризацію трьох кредитів на загальну суму понад 7 млн євро. "Завтра я підпишу реструктуризацію кредиту і уточню його суму", - сказав директор компанії "Квадро" Олег Гринько. "Надра" кредитував декілька підприємств нашої групи, ми оплачуємо відсотки і ведемо дискусію про пролонгацію кредитів, - відзначив директор з економіки й фінансів групи компаній "Тера Фуд" Денис Гайдак. - Банк наполягає на додатковому забезпеченні, але ми вважаємо, що зможемо виплачувати позики".
За словами президента Unitrade Group (володіє магазинами City.com) Володимира Колодюка, в 2008 році ТОВ "Ситіком" брало кредит в "Надра", але після рейдерської атаки банк зробив недоступною для нього інформацію про борги ТОВ. "Тепер же банк вимагає від нас погашення кредиту, не визнаючи власником цієї юрособи. Замість діалогу з банком ми маємо монолог, який перейшов у фазу відвертого залякування, - сказав пан Колодюк. - Публікація списків боржників, згрупованих в "бізнес-групи", - грубе порушення закону! І після того, як ми повернемо собі корпоративні права на ТОВ, ми звернемося до суду з проханням оцінити дії банку".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас