"Ъ": Банки активізували залучення коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки активізували залучення коштів

Казна та Політика
1536
Нацбанк опублікував звіт платіжного балансу за червень. Чисте погашення заборгованості банків по кредитах і облігаціях за місяць склало $720 млн, що на 38% більше, ніж у попередньому місяці. Уперше за півроку сальдо по короткострокових позиках виявилося позитивним – в економіку надійшло на $120 млн більше, ніж було виплачено.
У червні банки залучили на $172 млн більше короткострокових кредитів, ніж повернули зовнішнім кредиторам. Відтік по короткострокових позиках в II кварталі був в 6 разів меншим, ніж в I – $354 млн проти $2,23 млрд. Ситуація по середніх і довгострокових позиках як і раніше гірша. У червні негативне сальдо склало $998 млн. В II кварталі було виплачено на $2,46 млрд більше, ніж притягнуто. Нагадаємо, що в I кварталі сальдо було позитивним і склало $469 млн.
Обсяг прямих іноземних інвестицій – $204 млн, тобто практично не змінився в порівнянні з попереднім місяцем. Однак збільшилися надходження прямих інвестицій у капітал українських банків – до 65% усіх коштів. У попередньому місяці банки практично не нарощували капітал. Це пов'язано з виконанням вимог НБУ щодо докапіталізації українських "дочок" іноземних банків. У червні відновився відтік іноземної валюти з банківської системи. У червні з банків було виведено $229 млн, тоді як у травні приплив склав $134 млн.
Експерти говорять, що зменшення виплат зовнішніх боргів по короткострокових кредитах пов'язане з коливанням курсу національної валюти. "Це балансуюча стаття. У травні 2008 року через ревальвацію гривні був різкий стрибок припливу коротких грошей в Україну. А потім пішов спад припливу короткострокових кредитів. Відповідно, у червні цього року пішов спад і по виплатах", - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Приплив коштів із зовнішніх ринків полегшить доступ до кредитів реальному сектору економіки. "Позитивна динаміка по короткострокових кредитах може мати сезонний характер. Багато банків залучали короткі гроші, які зараз направляються в аграрний сектор у зв'язку зі збиранням урожаю, - говорить аналітик ІК 'Сократ' Михайло Сальников. - Швидше за все, в III кварталі ще буде спостерігатися незначний позитив, а в IV почнеться серйозний відтік коштів, особливо якщо виправдаються очікування щодо посилення фінансової кризи".
Надалі експерти очікують збільшення виплат по зовнішніх боргах. "У червні банки залучали кредити міжнародних організацій і одержували торговельне фінансування у зв'язку з посиленням експортно-імпортних операцій. Надалі банки будуть здійснювати більше виплат, відтік до кінця року збільшиться. Якщо ситуація на міжнародних ринках капіталу не стабілізується, то припливу не буде до середини 2010 року", - прогнозує аналітик боргових ринків ІК Concorde Capital Олександр Климчук.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас