Кредитний бойкот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитний бойкот

Кредит&Депозит
10459
Українські банки продовжують нарощувати обсяги проблемної заборгованості. Минулого тижня НБУ повідомив про збільшення питомої ваги "проблемки" у загальному кредитному портфелі з 4,29 до 4,89% - на 4,06 млрд грн. Однак опитані фінансисти впевнені, що реальний обсяг сумнівних позик більш ніж утричі більший від офіційного.
"За моїми оцінками, фактичний рівень неповернень сьогодні становить 15% усього кредитного портфеля", - поділився думкою начальник відділу аналізу фінансових ринків АБ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин. "Є окремі фінустанови, у яких рівень проблемних боргів досягає 30% портфеля", - доповнила його перший заступник голови правління банку "Хрещатик" Юлія Тур.
Істотну різницю в статистиці пояснюють лише одним - активною реструктуризацією кредитів, початою банками ще в січні-лютому, що дозволяє фінансистам кваліфікувати як нормальні навіть ті позики, за якими виникають труднощі з погашенням. За різними оцінками, протягом січня-травня вітчизняні фінустанови переглянули графіки і розміри платежів за 10-12% кредитів фізосіб, а також за 8-10% позик підприємств. Банкіри запевняють, що більша частина травневої "проблемки" сформувалася ще наприкінці березня і у квітні, але тільки зараз позначилася в балансі.
"Існує певний часовий лаг між появою проблеми і перетіканням активу в розряд поганих, а також формуванням резервів. Сьогодні банки тільки починають показувати свої неякісні активи", - пояснив ситуацію член правління Universal Bank Віталій Шастун.
Зростання неповернень за кредитами юросіб фінансисти пояснюють зниженням валового внутрішнього продукту. За даними Держкомстату, тільки за січень-березень ВВП України в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. упав на 20,3% і склав 183,217 млрд грн.
"Це передбачає скорочення попиту та пропозиції на ринках і починається з погіршення показників у торгівлі. Чим менше реалізується продукції, тим більше знижується виробництво і зменшуються доходи компаній. Підприємствам стає усе важче обслуговувати свої кредити", - розповів директор департаменту казначейства БГ Банку Віктор Єрасов.
Неплатежі за позиками з боку населення, на думку фінансистів, у першу чергу викликані підвищенням курсу долара і євро, у яких, за інформацією НБУ, на 1 червня було оформлено 72,76% всіх споживчих кредитів.
"Найактивніше банки реструктуризують зараз валютні кредити, оскільки через девальвацію гривні виплати за ними виросли на 60%", - відзначив Віталій Шастун. Друга причина збільшення неплатежів за позиками фізосіб - зниження зарплат українців і зростання безробіття в рядах позичальників.
За словами фінансистів, протягом січня-травня громадяни найактивніше зверталися із клопотаннями про пільги за іпотечними позиками - до 30-35% позичальників, трохи рідше за авто- і кеш-кредитами - 25-30 і 15-20% відповідно. За оцінками банкірів, залежно від виду позики ними було задоволено близько 40-60% таких клопотань.
У більшості випадків українці просили надати їм кредитні канікули, що дозволяють протягом трьох-шести місяців не виплачувати тіло позики і гасити тільки відсотки за нею. Також досить активно вони намагалися продовжити терміни кредитів, зменшивши в такий спосіб середньомісячний розмір платежу. Не часто населення йшло на конвертацію валютних позик у гривню: з початку 2009 р. Нацбанк почав продавати фізособам валюту для погашення кредитів за пільговим курсом, і їм більше не доводилося купувати її за спекулятивним курсом в обмінниках.
У міру погіршення платіжної дисципліни в кредитному сегменті фінансисти почали активніше працювати із заставами. Якщо протягом січня-квітня, за підрахунками банкірів, процедура стягнення була звернена лише на 35-40% застав за проблемними кредитами, то до кінця травня вже на 60-65%.
"Перше місце за ліквідністю сьогодні займає нерухомість, за нею йдуть авто і "нерухоме" устаткування. Інші види заставного майна, наприклад товари в обігу, стягнути дуже складно", - сказала заступник директора департаменту ризиків, начальник управління кредитної політики Platinum Bank Наталя Мацієвська.
Опитані банкіри не сумніваються надалі в зростанні обсягів проблемних кредитів. "За оптимістичним сценарієм частка проблемних активів цього року складе 15-20% сукупних активів, песимістичним - 35-50%", - спрогнозував Віталій Шастун.
У міру збільшення обсягів "проблемки" почнуть збільшуватися і фінансові проблеми банків. Минулого тижня голова НБУ Володимир Стельмах пообіцяв активніше вводити тимчасові адміністрації в банках, при цьому, щоправда, не конкретизував, у скількох фінустановах незабаром з'являться представники регулятора. За його словами, на сьогоднішній день різного роду проблеми є в 25-27 банків, при цьому тимчасові адміністрації працюють в 15.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас