"Родовід" оживе в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід" оживе в липні

Казна та Політика
2009
У наступному місяці вкладники "Родовід Банку" одержать доступ до своїх депозитів. У наступному місяці банк також одержить нового голову правління, ім'я якого поки невідомо. Йому доведеться вирішувати архіскладне завдання - стягнути кошти по проблемних кредитах, які становлять 17% портфеля банку.
Рекапіталізацію "Родовід Банку" планується завершити 1-2 липня. "Після заходу держави піде ще пару тижнів на формування органів корпоративного управління, після чого тимчасовий адміністратор може передати повноваження правлінню банку, а потім зніметься мораторій", - сказав тимчасовий адміністратор банку Сергій Щербина. Спочатку мораторій призначався до вересня.
Доступ не буде відкритий в один момент. "Банк інвентаризує депозити і визначить, хто буде першочерговий, хто ні. Але, у принципі, доступ буде у всіх майже відразу після зняття мораторію", - відзначив пан Щербина. За його даними, депозити населення становлять 2,59 млрд. грн., з них 1,9 млрд. грн.- діючі депозити, а інші належать до прострочених.
Питання черговості - технічне, щоб не допускати технічної проблеми з видачею. "Банк роздрібний, клієнтів багато. Але це не змінює імперативу, що доступ до грошей одержать усе. Безумовною ідеєю рекапіталізації є забезпечення повного доступу громадян до депозитів", - підкреслив директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров. Він висловив надію, що кожний вкладник задумається - чи варто знімати гроші взагалі. На його думку, після набуття статусу держбанку якість і надійність "Родовіда" підвищиться в десятки разів.
Нагадаємо, колишній заступник директора департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Сергій Щербина був призначений 18 червня замість виконавчого директора НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктора Кравця. Сам він відмовився коментувати причини свого відсторонення, однак чиновники Мінфіну запевнили - до роботи Кравця ніяких претензій немає.
"Він виконував дещо інші завдання. У момент, коли Віктор Михайлович призначався тимчасовим адміністратором, не було ухвалено рішення про те, що держава має намір рекапіталізувати цей банк, і взагалі не було зрозуміло, що із цим банком буде відбуватися. Тому його завданням було стабілізувати роботу банку і вивести його хоча б на якісь прийнятні рамки. У той же час завдання Сергія Ярославовича - забезпечити максимально швидке, безболісне та ефективне входження держави. Саме тому, за нашою згодою із НБУ, він був туди призначений", - пояснив Багіров.
Факт призначення Сергія Щербини може бути цікавим ще з однієї причини. На початку липня повинен призначатися постійний голова правління "Родовід Банку", який займеться його подальшим керуванням. Пан Щербина, який призначений усього за півмісяця до цього, може бути реальною кандидатурою на цю посаду. Більше того, він уже спілкується із клієнтами банку і, зважаючи на все, дає їм якісь обіцянки.
"Я говорив із клієнтами, які приходили забрати свої вклади. Доходило до того, що вони були готові перевести свої вклади з інших банків після того, як держава стане власником "Родовода" на 99,9%. Так, юрособи дуже хвилюються із приводу тих залишків, які в них перебувають під мораторієм. Але вони дуже хочуть працювати з державним банком і в майбутньому не зазнавати проблем з переказами, кредитуванням і власним розвитком", - підкреслив Сергій Щербина.
Проте ім'я майбутнього командира банку поки тримається в секреті. "Зараз конкретно говорити про якісь прізвища передчасно. Але питання буде вирішено вже найближчим часом", - повідомив заступник міністра фінансів Андрій Кравець.
Він не став уточнювати долю двох найбільших проблемних банків, по яких дотепер не ухвалено рішення уряду. "Ми вирішили, що не будемо забігати вперед. Коли ми будемо бачити, що вирішуються питання по зовнішніх запозиченнях, ми будемо приймати рішення також щодо входження в інші банки, які позначені в документах, прийнятих Кабміном. Оприлюднення інформації, яка перебуває в роботі, буде тільки хвилювати людей, а часто і просто неправильно їх орієнтувати", - відзначив Кравець.
Спочатку новому голові правління "Родовід Банку" доведеться вирішувати головну проблему банку - великий обсяг проблемних позик. "Ми робимо оцінку кредитного портфеля. Наскільки я знаю, на сьогоднішній день це 17% проблемних кредитів. Більш детальну оцінку зможе надати компанія Ernst&Young, яка вже працює в банку. Думаю, що вже через пару тижнів ми будемо розуміти всю ситуацію по кредитному портфелю. Там все дуже складно, як і в інших банках. Але, насправді, застав досить", - сказав Сергій Щербина.
Також можуть відбутися кадрові труски. "По правлінню "Родовід Банку" - буду рекомендувати Мінфіну, що кілька фахівців повинні залишитися, тому що вони дійсно високопрофесійні люди. А з деякими доведеться розлучитися вже найближчим часом", - говорить тимчасовий адміністратор банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас