Бюджет обростає боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет обростає боргами

Казна та Політика
664
Уряд знайшов спосіб скоротити суми відшкодування ПДВ, запропонувавши повернутися до схеми 2004 року і ввести ПДВ-облігації. Випуск боргових цінних паперів повинен зупинити збільшення заборгованості із повернення ПДВ, яка тільки за травень збільшилася на 1 млрд грн - до 14,7 млрд грн. Із цією ідеєю готові погодиться й у ДПАУ, і в секретаріаті президента. Тільки бізнес не готовий одержувати відшкодування борговими розписками.
Для стимулювання експорту Мінекономіки запропонувало відновити в 2009 році погашення боргу з відшкодування ПДВ цінними паперами. Як і в серпні 2004 року, зобов'язання держави перед підприємствами будуть оформлюватися у вигляді ПДВ-ОВДП. Тоді ПДВ-облігації випускалися на п'ять років двома серіями на загальну суму боргу 1,93 млрд грн із прибутковістю, прив'язаною до облікової ставки Нацбанку. Наприкінці 2008 року уряд Юлії Тимошенко намагався повернутися до цієї схеми, але Верховна рада не розглянула такі поправки до держбюджету.
Причини повернення уряду до схеми зменшення боргу з ПДВ за рахунок відшкодування ПДВ облігаціями зрозумілі секретаріату президента (СП). За його даними, тільки за травень борг перед підприємствами виріс на 1,05 млрд грн - до 14,74 млрд грн, у той час як у січні-квітні борг збільшився на 898 млн грн. З них сума простроченого боргу за травень виросла на 187 млн грн - до 4,1 млрд грн (на 1 січня було 2,97 млрд грн).
Збільшення боргу з ПДВ було викликано тим, що з березня Державна податкова адміністрація (ДПАУ) почала скорочувати суми податку, що щомісяця відшкодовується, у середньому на 700 млн грн. У результаті за січень-травень підприємствам відшкодовано всього 12 млрд грн, тоді як обсяг заявок (за винятком фіктивних) виріс майже на 2 млрд грн.
Голова ДПАУ Сергій Буряк визнав, що неповернення компаніям ресурсу у розмірі 14 млрд грн "прохолоджує економіку". "Очевидно, вирішити питання можна за допомогою ПДВ-облігацій. Такий досвід є, але я поки не знайомий з ініціативою", - заявив він. За словами першого заступника голови СП Олександра Шлапака, вони готові вивчити таку ініціативу, але тільки за умови врегулювання в законі "Про ПДВ" неможливості виникнення заборгованості надалі. "Коли ми йшли на ПДВ-облігації перший раз, нам обіцяли, що історія не повториться", - пояснив він свої вимоги.
Втім, підприємства відмовляються працювати за системою ПДВ-облігацій, називаючи таку пропозицію злочином, адже бізнес у бюджет платить "живі" гроші, які чекає назад. "Гроші потрібні, щоб виплатити зарплату, запустити їх в оборот, отримати прибуток і заплатити податки, а те, що зараз пропонують відстрочити, - це не вихід", - впевнений директор з економіки і фінансів Крюковського вагонобудівного заводу Ігор Манаєнков. Він відзначає, що "зависання" ПДВ у перевірках робить експорт невигідним, тому що українське виробництво програє менш енергоємному російському. "Такі ініціативи приведуть до скорочення експорту і повної зупинки підприємств", - погоджується почесний голова наглядової ради концерну "Стирол" Микола Янковський.
Президент УПЕК Анатолій Гіршфельд обурений діями уряду, який спочатку вимив майже 15 млрд грн обігових коштів з економіки, а тепер пропонує повертати борги економічно невигідним для бізнесу способом. "Це буде означати, що ті, хто захочуть одержувати гроші вчасно, одержать їх менше (на вторинному ринку)", - сказав він. Від нової схеми не постраждають тільки зернотрейдери, які купують зерно в Аграрному фонді в рахунок ПДВ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас