Парламенту України пропонують знизити дисконтну ставку до 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламенту України пропонують знизити дисконтну ставку до 5%

1914
Парламенту України пропонують законодавчим шляхом знизити дисконтну ставку Національного банку України (НБУ) з 12% до 5%, повідомляється на веб-сайті Верховної Ради.
"Через невідкладну необхідність підвищення ефективності діяльності фінансово-кредитної системи, з метою поновлення нормального процесу забезпечення економіки України коштами і зменшення їх вартості... Установити дисконтну ставку НБУ в розмірі 5% річних", - вказується в законопроекті, який зареєстровано в парламенті 29 травня (№4556).
Згідно із законопроектом, дисконтна ставка на цьому рівні може утримуватися до 31 грудня 2009 року.
Як повідомлялося, ініціатором зниження облікової ставки НБУ виступає заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Владислав Лук'янов (фракція Партії регіонів).
У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що його прийняття позитивно позначиться на економіці країни.
"Відсутність кредитування реального сектору економіки відчутно впливає на обсяги виробництва і підсилює кризові явища в економіці. При цьому високі показники інфляції вимивають обігові кошти підприємств, а обсяг наданих кредитів не покриває інфляцію. Щоб розблокувати процес кредитування реального сектору необхідно вести зміни в облікову політику НБУ", - підкреслюється в записці.
Чинним законом про Нацбанк передбачається, що центральний банк самостійно встановлює порядок визначення облікової ставки й інших ставок за своїми операціями.
Згідно із законом, дисконтна ставка НБУ є вираженою у відсотках платою, яка стягується Нацбанком за рефінансування комерційних банків. Дисконтна ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і служить орієнтиром ціни на гроші.
Як повідомлялося, перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов наприкінці травня заявив, що поки немає достатніх підстав для зниження рівня облікової ставки, незважаючи на покращення цінової динаміки в країні.
Дисконтна ставка НБУ не змінювалася з 30 квітня 2008 року і на сьогодні становить 12% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас