МВФ тисне на бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ тисне на бюджет

Казна та Політика
1445
МВФ вимагає від України термінового прийняття бездефіцитного бюджету і підвищення цін на газ для населення.
Такі головні умови виписані в листі Фонду, адресованому президентові та прем'єр-міністрові України. Тільки після цього наша країна зможе одержати другий транш кредиту на 1,845 мільярда доларів. Щоб виробити спільний план дій, сьогодні Віктор Ющенко знову скликає екстрену нараду. Брати участь у ній будуть прем'єр Юлія Тимошенко, голова Нацбанку Володимир Стельмах, спікер Верховної Ради Володимир Литвин і представники опозиційних партій.
Як повідомляло "Дело", 3 березня влада країни відправила керівництву Фонду у Вашингтон "лист трьох", де заявляла про погодженість своїх позицій відносно економічної політики в країні. Після цього українська влада була впевнена: одержання другого траншу не за горами. Однак тепер керівництво Валютного фонду жорстко заявило: спочатку зміни бюджету, і тільки потім Україні дадуть другий транш.
МВФ у листі прем'єр-міністрові і президентові висунув нові вимоги для надання Україні другого траншу кредиту на 1,845 мільярда доларів. Зокрема представники Фонду вимагають вирішення питань із дефіцитом держбюджету. Раніше Фонд погодився на дефіцит бюджету 3% за умови вказівки джерел його покриття. Крім того, Фонд вимагає стабілізувати фінансові потоки НАК "Нафтогаз" із зазначенням стабілізаційних заходів.
За словами керівника служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Романа Жуковського, з 11 сторінок листа питання у Фонду викликали тільки 4 пункти. Крім проблем держбюджету і фінансового стану газового монополіста, сумніви в керівництва МВФ викликав дефіцит Пенсійного фонду і рекапіталізація банків. "Зараз ведеться дискусія, чи правильно робить Нацбанк, коли рефінансує банки і не стежить за структурою їх кредитного портфеля", - пояснює голова комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Сергій Терьохін.
Для одержання другого траншу МВФ вимагає від української влади підписання так званого листа про наміри, який фактично стане новим варіантом меморандуму.
У той же час, як стало відомо "Делу", уряд відмовився від пропонованої фондом норми про підвищення пенсійного віку на рік кожні півроку. "Цей пункт вилучили, тому що він був дуже дискусійний", - повідомило джерело в Кабміні. Крім того, українська влада не стала включати вимогу фонду про відмову від державного регулювання курсу гривні і прирівнювання його до ринкового.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас