Президент Еквадору оголосив дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Еквадору оголосив дефолт

Казна та Політика
3062
Президент Еквадору Рафаель Корреа припинив сплату по іноземним зобов'язанням країни, через десятиліття знов оголосивши дефолт. Уряд не виплатить 30,6 млнн дол. відсотків до 15 грудня, коли закінчується місячний термін сплати, повідомив Р.Корреа журналістам 12 грудня в своєму офісі в Гуаякілі, передає Reuters. Облігації на суму 510 млн дол. з терміном погашення в 2012 р. знизилися до 23 центів за долар з 31 цента за станом на вчора і 97,5 цента 3 місяці тому.
"Країна знаходиться в стані дефолта", - заявив Р.Корреа. Він сказав, що уряд в найближчий день представить план реструктуризації економіки. "Ми хочемо, щоб кредитори компенсували частину своїх грошей", - відзначив він.
Невиконанням фінансових зобов'язань, Р.Корреа, близький союзник президента Венесуели Уго Чавеса, виконує свої погрози, які він озвучував починаючи зі своєї президентської кампанії в 2006 р. Його рішення викликане тим, що різке падіння цін викликало зниження попиту на нафту, найбільший продукт експорту країни. Еквадор, що оголосив дефолт в 1999 р., винен близько 10 млрд дол. утримувачам облігацій, багатобічним кредиторам і іншим країнам.
"Еквадор занурюється в подальшу ізоляцію", - заявив Вінсент Альборноз, глава інституту досліджень в Кіто, - "Консерватори в уряді виграли".
Р.Корреа, заявив, що він не жертвуватиме витратами на охорону здоров'я і освіту, щоб заплатити зовнішній борг. Еквадорські іноземні зобов'язання рівні 21% його 44-мільярдного ВВП.
Для порівняння, борг Аргентини був еквівалентний 150% її ВВП, коли ця країна не виконала свої фінансові зобов'язання в 2001 р., згідно дослідженням Goldman Sachs Inc.
Нафта, яка впала в ціні на 67% починаючи з липня, складає 60% експорту Еквадору.
Міністр фінансів країни Марія Ельза Вітері ще 18 листопада заявляла, що фінансові рахунки країни залишаються "сильними і здоровими."
Згідно даним центробанку країни, на 5 грудня Еквадор мав 5,65 млрд дол. резервів.
"Це політичний крок", - заявив Сантьяго Кавьедес, керівний партнер інвестиційної компанії Humboldt в Кіто, - “Розмір платежів складає лише 0,8% ВВП"
Еквадор оголошував дефолт 6 разів з тих пір, як країна відокремилася від Колумбії в 1830 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас