Банк Англії: Втручання влади може стабілізувати банківську систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії: Втручання влади може стабілізувати банківську систему

Казна та Політика
404
Фінансові інтервенції центральних банків та урядів в усім світі можуть стабілізувати банківську систему, однак у той же час, це накладає обмеження на діяльність банків, говориться в піврічній "Доповіді про фінансову стабільність", опублікованій сьогодні, 28 жовтня, Банком Англії, повідомляє Reuters.
У минулій, квітневій доповіді Банк Англії заявив, що чекає відродження довіри між учасниками фінансового ринку.
У нинішній доповіді говориться, що збитки можуть виявитися набагато меншими від тих сум, які пророкують банки. Тим самим банк почасти повторив зроблену у квітні оптимістичну заяву.
"Втручання влади і центробанків як винятковий захід може сприяти стабілізації банківської системи в майбутній період. Хоча ризики для фінансової системи ще в силі, миттєва реакція на початі заходи носила позитивний характер", - говориться в доповіді Банку Англії.
Якщо у квітні Банк Англії був налаштований зайво оптимістично, говорячи про вагу наслідків кредитної кризи для фінансових ринків та економіки в цілому, в останній доповіді він дотримується більш обережних формулювань.
"Нестабільність світової фінансової системи в останні місяці була найбільш сильною за увесь час на пам'яті живих. Фінансова система продовжує зазнавати труднощів у міру того, як іде спад світової економіки", - сказав заступник керуючого банком Англії Джон Джив.
"Ми маємо потребу в докорінному перегляді того, як варто управляти системними ризиками на міжнародному рівні. Нам треба заново ввести обмеження на нагромадження ризиків у фінансовій системі протягом циклу розвитку економіки, оскільки вони становлять небезпеку для економіки в цілому".
Центральні банки та уряди в усім світі починаючи із квітня виділили на підтримку банківської системи п'ять трильйонів фунтів стерлінгів, однак настільки активна допомога може мати наслідки, говориться в доповіді Банку Англії.
"Зменшення залежності від державного сектора як від джерела фінансування може стати серйозним стримуючим фактором для банківської діяльності в середньостроковій перспективі", - вважає Банк Англії.
Банкам також варто підвищити якість балансів, позбувшись від короткострокового оптового консолідування боргу та надлишків позикового капіталу, вважає британський центробанк.
"Обидві вимоги відповідають умовам періоду більш обмеженого кредитування в реальній економіці, у порівнянні з докризовим часом", - говориться в доповіді.
Причиною кредитної кризи є небажання банків давати один одному в борг через страх перед "токсичними" активами. У результаті ринок кредитування паралізований, а представники бізнесу, споживачі і майбутні власники будинків не можуть одержати кредити та виконати намічене, що підштовхує Британію до нової рецесії - уперше після важких 1990-х років.
На думку доповідача, "з'явилися окремі ознаки того, що банки стали охочіше позичати кошти іншим банкам без гарантій" - після рекапіталізації, проведеної Банком Англії, і аналогічних заходів в інших країнах.
На початку жовтня уряд запропонував влити 50 млрд. фунтів стерлінгів у банківську систему і гарантувати нові емісії короткострокових і середньострокових облігацій. Банк Англії також представив план постійного забезпечення банківської системи ліквідністю. Ставки міжбанківського кредитування, які злетіли до небачених висот під час кредитної кризи, трохи знизилися в результаті вжитих заходів, однак повне відновлення роботи фінансових ринків неможливо через побоювання рецесії і тривалі хвилювання.
"Малоймовірно, що спреди повернуться до докризового рівня, оскільки він відображав недооцінку ризиків, пов'язаних з балансами (банків)", - говориться в доповіді.
Однак, як і на початку року, Банк Англії вважає, що нинішні ціни на фінансовому ринку не відображають реального розміру збитків від кредитної кризи.
"Збитки від переоцінки цінних паперів значно зросли з моменту квітневої доповіді, і це стосується більшості інструментів, причому у Великобританії і США вони виросли приблизно вдвічі, а в єврозоні - і того сильніше", - говориться в доповіді. Банк Англії оцінює можливі збитки від переоцінки в $2,8 трлн.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас