Будувати в Україні все дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будувати в Україні все дорожче

Нерухомість
2377
В Україні стрімко дорожчають послуги будівельних компаній. За даними Держкомстату, за останній рік (червень 2008 року порівнюємо із червнем 2007) розцінки в будівельному бізнесі виросли на 41%.
При цьому максимальне подорожчання спостерігалося в секторі будівництва в сільському господарстві - 49%. У той же час, незважаючи на підготовку до Євро-2012, будівництво готельно-ресторанної нерухомості дорожчає трохи повільніше. У липні минулого року ціни в цьому секторі були на 38% нижчі, ніж зараз.
Відповідно до статистики, будівельна інфляція почала набирати загрозливі оберти з початку поточного року. В останні місяці найбільш істотно приростала вартість будівельно-монтажних робіт при зведенні комплексних промислових об'єктів у видобувній промисловості і сільському господарстві, а також споруд транспортної галузі. Ціни збільшувалися практично на 5% щомісяця. Що стосується вартості тих же робіт при будівництві житла, то тут щомісячне зростання у перші два літні місяці становило 3%.
Експерти пояснюють, що інвестори проявляють помітну активність у сільськогосподарській сфері. Зводячи нові сучасні об'єкти, вони провокують збільшення розцінок будівельних фірм, які залучаються до проектів. "У цей час у сільське господарство України надходять великі обсяги інвестицій - як українських, так і закордонних.
У зв'язку із цим активізується будівництво виробничих і складських комплексів, а також інфраструктурних об'єктів аграрного ринку. Активно будуються нові елеватори, тваринницькі комплекси, сервісні центри, ангари для машин та устаткування", - пояснює Андрій Ярмак, керівник проекту Fruit-Inform ("Агроогляд: овочі та фрукти"). Таке будівництво обходиться інвесторам усе дорожче.
"Будувати в Україні стало дорого", - констатував Йозеф Лео Бекхофф, гендиректор "Века Україна". Ця компанія, що входить у німецький концерн Veka AG, недавно ввела в експлуатацію завод з виробництва віконних профілів під Києвом. "З інвестованих у завод 15 мільйонів євро половина пішла на покупку земельної ділянки площею 2,7 гектари і будівельні роботи", - поділився інформацією Бекхофф. Правда, менеджер відзначив високу якість робіт, які виконувалися в тому числі й українськими підрядниками.
У січні-липні 2008 року вартість будівельних робіт у сільському господарстві збільшилася на 38%, тоді як у середньому в Україні - на 34%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас