Чи є сенс зараз скуповувати дешеві акції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є сенс зараз скуповувати дешеві акції?

Фондовий ринок
1628
У минулий вівторок торги на Першій фондовій торговельній системі - найбільшій фондовій біржі країни - почалися з падіння котирувань на 7%, а всього за підсумками дня акції впали в середньому ще на 3,59%.
Фондовий ринок сусідньої Росії почало лихоманити на день раніше - в "чорний понеділок" котирування акцій знизилися на 7%, а вівторок на момент відкриття торгів - на 12%.
Обвал ринків в Україні і Росії став реакцією на аналогічні події в усім світі. Інвестори в Європі, Японії та Китаї активно скидали свої акції, обвалюючи фондові індекси цих регіонів. Причина нинішньої кризи - тривале зниження економічної активності та зростання безробіття в США.
Світові ринки не остудила навіть заява президента США Джорджа Буша про вживання заходів зі стимулювання американської економіки. Ці заходи містять у собі податкові пільги на $140-150 млрд. і покликані застрахувати економіку країни від уповільнення темпів зростання, а також допомогти створити цього року близько півмільйона робочих місць.
Побоюючись подальшого ослаблення економіки США, Федеральна резервна система країни знизила базову ставку, щоб зменшити вартість кредитів для компаній і населення та у такий спосіб стимулювати ділову активність і споживання.
Проте міністри фінансів країн Євросоюзу вже заявили, що уповільнення зростання американської економіки згубно відіб'ється і на Європі. У той же час експерти впевнені, що в цей період знайдеться чимало тих, хто тільки поліпшить своє фінансове становище. Адже дешеві акції зараз у майбутньому можуть знову подорожчати, принісши інвесторам прибуток. Фокус поцікавився в українців, чи стануть вони вкладати гроші в цінні папери, що дешевшають.
Чи скуповуєте ви зараз акції дешево?
Денис Дауматов, трейдер компанії "Альфа Капітал"
Усі сьогодні почали купувати. Це був один із найпотужніших обвалів за останній рік. І якщо криза затягнеться, то вона може вплинути на капіталізацію багатьох компаній.
Андрій Портнов, народний депутат, БЮТ
Я б купував. Україна не настільки залежна від світових фондових ринків, щоб падіння там і тут були ідентичними. Більшого падіння не буде, а за таких умов я б інвестував. Хоча будь-який інвестор повинен розуміти, що серед інших ризиків є загальне падіння індексів і курсової вартості цінних паперів.
Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій
Я не купую, тому що робити це можна тільки через український ринок, а на сьогоднішній день доступ туди фізичних осіб обмежений. Для українців це скоріше екзотика, ніж реальність. Та і не завжди варто купувати через падіння.
Сергій Терьохін, екс-міністр фінансів
За все своє життя я не купив жодної акції і зараз не збираюся. Я тільки продавав акції компаній, які сам створював. А для такого, м'яко кажучи, недорозвиненого ринку, як в Україні, 7-відсоткове коливання нічого не значить.
Андрій Єфімов, начальник сектора департаменту ризик-менеджменту банку "Фінанси та Кредит"
Безумовно, як і під час будь-якої кризи, знайдуться люди, які примножать свої статки. Будь-які перегони роблять одних людей багатшими, а інших біднішими. Згадайте, як озолотилися люди, що купили долари на початку 1998 року. Але я далекий від таких авантюр.
Василь Горбаль, народний депутат, Партія регіонів
Нинішнє падіння українських цінних паперів є емоційною реакцією на падіння фондів в усім світі. Реагувати так само емоційно я б не став. А ті, хто професійно на цьому грає, відреагують у будь-якому разі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас